Генсек ООН: Вторгнення РФ в Україну – образлива пляма на нашій колективній совісті

Гутерріш: Наслідки війни відчувають далеко за межами України
Фото: ЕРА

Вторгнення Росії в Україну є "трагічною віхою" для всього світу. Про це заявив 22 лютого під час виступу в Генасамблеї ООН генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Рік із моменту вторгнення Росії в Україну є трагічною віхою як для народу України, так і для міжнародної спільноти. Це вторгнення – образлива пляма на нашій колективній совісті, це порушення Статуту ООН і міжнародного права, і воно має драматичні гуманітарні та правозахисні наслідки. Наслідки відчувають далеко за межами України", – сказав він.

Генсек ООН нагадав, що в документах організації зазначено, що її члени у міжнародних відносинах "утримуються від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканності і політичної незалежності, так і в будь-який інший спосіб, несумісний із цілями ООН".

"Позиція Організації Об'єднаних Націй залишається незмінною: ми віддані суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", – заявив Гутерріш.

Він зазначив, що за кордон через війну виїхало понад 8 млн українців, а об'єктами атак російських окупантів стали "в розпал зими" системи водопостачання, електропостачання та опалення України.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим та частину Донецької і Луганської областей.

У квітні 2022 року сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

Найінтенсивніші бої відбуваються цієї зими на Донбасі.