Генсек ООН заявив, що електроенергія, яку виробляє ЗАЕС, належить Україні, і закликав дотримуватися цього принципу

Запорізьку АЕС зараз захопили російські окупанти
Фото: EPA
Електроенергія, яку виробляє Запорізька атомна електростанція, належить Україні. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш 19 серпня журналістам в Одесі, пише Reuters.

Гутерріша попросили прокоментувати заяви про плани РФ під'єднати ЗАЕС до російської енергосистеми. Він заявив, що електростанцію треба демілітаризувати, і це стане розв'язанням проблеми.

Генсек зазначив, що електроенергія, яку виробляє ЗАЕС, є українською і вона "особливо необхідна українському народу взимку". За його словами, "цього принципу потрібно повністю дотримуватися".

Контекст:

Запорізька АЕС працює під контролем російських військових із 4 березня, вони призначили військового начальника, з яким професійний персонал атомної станції з управління енергоблоками має погоджувати всі свої дії.

У липні в "Енергоатомі" зазначили, що окупанти завозять на територію ЗАЕС військову техніку, зокрема ракетні комплекси, з яких обстрілюють міста на іншому березі Дніпра. 21 липня "Енергоатом" повідомив, що окупанти розмістили техніку, зброю та боєприпаси у машинному залі енергоблока ЗАЕС.

У серпні окупанти почали регулярно обстрілювати Запорізьку АЕС, "Енергоатом" і влада Енергодара повідомляли про російські обстріли станції 5-го, 6-го, 11-го, 13 серпня. Після ударів на ЗАЕС від'єднали від енергосистеми та перевели у резерв 4-й енергоблок. 18 серпня росіяни пригрозили зупинити станцію. Такі дії наблизять сценарій радіаційної катастрофи, заявили в "Енергоатомі".

За інформацією української військової розвідки, загарбники готують провокацію на ЗАЕС 19 серпня.

Сьогодні ГУР Міноборони заявило, що окупанти хочуть від'єднати ЗАЕС від української енергосистеми.