Генштаб ЗСУ: Кількість вагнерівців, яка може бути передислокована в Білорусь, – лише виснажені рештки

У Генштабі вважають, що територію Білорусі буде використано для підготовки вагнерівців для виконання завдань в Африці
Фото: EPA
Підрозділи сил оборони України успішно знищили більшість найманців визнаної у світі злочинною організацією російської приватної компанії "Вагнер". Ті з них, які можуть передислокуватися в Білорусь, не можуть бути загрозою для ЗСУ. Про це 5 липня в інтерв'ю "Укрінформу" заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних сил України Олексій Громов.

У Генштабі не відкидають, що спроба держперевороту в РФ була не більше ніж добре спланованим інсценуванням для подальшого переміщення вказаних підрозділів ПВК "Вагнер" на територію Білорусі.

"Однак, як уже повідомляв лідер нашої країни, більшість найманців були успішно знищені підрозділами сил оборони України, тому та кількість вагнерівців, яка може бути передислокована в Білорусь, – лише виснажені рештки, які не можуть бути загрозою для професійно підготовлених, добре оснащених і мотивованих військовослужбовців ЗС України", – наголосив Громов.

Щодо передислокації ПВК "Вагнер", то, найімовірніше, за словами представника Генштабу, територію Білорусі використають для тимчасового перебування й підготовки бойовиків для виконання завдань насамперед в Африці.

"Одночасно із цим частина найманців будуть використовуватися в якості інструкторів для підготовки підрозділів збройних сил та інших силових структур РФ і Білорусі", – припустив він.

Громов також озвучив ще одну версію передислокації вагнерівців у Білорусь – тактичний хід самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який не має наміру відряджати свої війська на війну в Україні, однак і втрачати заступництво президента країни-агресора РФ Володимира Путіна теж не готовий.

"Насправді, сенс цього питання значно глибший, аніж ми думаємо. Чи може так статися, що наразі Лукашенко розуміє, що має два шляхи: або звільнитися від путінського зашморгу, або втратити президентство, – а, можливо, і життя – за умов державного перевороту. Як ми знаємо, всі диктатори закінчили життя лише одним способом. Тож, перебуваючи у глухому куті, цілком можливо, що саме за допомогою вагнерівців Лукашенко може задовольняти власні фантазії", – підсумував він.

Контекст:

На боці Росії у війні проти України, окрім регулярної армії, воюють приватні військові компанії. Найвідоміша серед них – ПВК "Вагнер", у лавах яких перебувають найманці та завербовані у тюрмах ув'язнені. Вагнерівці, зокрема, брали участь у боях за Бахмут Донецької області.

За час повномасштабної війни, за інформацією президента України Володимира Зеленського, українські війська вбили 21 тис. вагнерівців, ще приблизно 80 тис. поранили.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов розповів, що наразі найманці з ПВК "Вагнер" іще залишаються на окупованій території України на сході та півдні, але не беруть участі у бойових діях.

23–24 червня ПВК "Вагнер" організувала заколот у Росії. Власник ПВК Євген Пригожин звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців за наказом вищого командування. Міноборони Росії назвало цю заяву Пригожина "інформаційною провокацією".

Уранці 24 червня Пригожин повідомив про захоплення військових об'єктів Ростова-на-Дону і намір іти на Москву, але вже ввечері сказав, що передумав, і розвернув колони "у зворотному напрямку". 24 червня у Кремлі заявили, що за підсумками переговорів Пригожин "піде в Білорусь", а справу за фактом заколоту, відкриту на нього в РФ, припинять.

Для найманців ПВК "Вагнер" у Білорусі, як повідомили ЗМІ, будують табір. Станом на початок липня, за даними ЗСУ, вагнерівців у Білорусі не було. За інформацією Буданова, у Білорусі їм створять "хаб, призначений для логістичних цілей", а також рекрутинговий центр. Надалі, вважає він, найманці сконцентруються на операціях за кордоном, насамперед в Африці.