Глава Єврокомісії про трибунал для РФ: У нас є політична воля, залишилося знайти спосіб

Фон дер Ляєн: Зараз тривають обговорення того, якою буде структура трибуналу
Фото: EPA

Євросоюз має твердий намір притягнути Росію до відповідальності за злочин агресії проти України і створити для цього відповідний трибунал. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на спільному брифінгу з українським президентом Володимиром Зеленським у Брюсселі 9 лютого, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Вона зазначила, що для того, щоб скоєні злочини не залишилися безкарними, потрібний комплекс кроків. По-перше, це документування злочинів, по-друге – спільна робота прокурорів, для чого і створюють відповідний центр у Гаазі.

"Далі потрібно буде створити трибунал. Зараз тривають обговорення того, якою буде структура цього трибуналу. Проте запевняю вас, Володимире, у нас є політична воля притягнути винуватців до відповідальності, зокрема – за злочин агресії. У нас є політична воля, залишилося знайти спосіб це зробити", – заявила вона.

Контекст:

Україна наполягає на створенні спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України, оскільки Міжнародний кримінальний суд та інші подібні інституції на цьому етапі не можуть розглядати справи щодо таких злочинів.

В основу майбутнього спецтрибуналу Україна запропонувала покласти п'ять параметрів і зокрема визначити, що статус підсудного, включно зі статусом глави держави, не звільнятиме його від індивідуальної кримінальної відповідальності.

Необхідність створення спецтрибуналу для Росії вже підтримала низка європейських і міжнародних інституцій, зокрема Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО й ОБСЄ, а також окремі країни (наприклад, Франція, Німеччина і Латвія).

У резолюції Європарламенту йдеться, що до відповідальності за злочин агресії проти України мають притягнути не лише військове й політичне керівництво Росії, зокрема президента РФ Володимира Путіна, а й керівництво Білорусі, яка підтримує агресію проти України.

У резолюції ПАРЄ йдеться, що трибунал має працювати в Гаазі, щоб забезпечити взаємодоповнюваність і співпрацю з Міжнародним кримінальним судом та іншими міжнародними судами й установами.

ПАРЄ також закликала держави-члени й Раду Європи підтримати та надати конкретну експертну й технічну допомогу у створенні тимчасової міжнародної прокуратури для розслідування злочину агресії до початку роботи трибуналу.