Глава МЗС Литви Лінкявічюс повідомив, що Вільнюс виділить €80 тис. на гуманітарну допомогу для Авдіївки

Лінкявічюс: Потрібна фактична підтримка, потрібна солідарність, ми це дуже добре розуміємо
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс підкреслив важливість проведення реформ в Україні.

Литва вже перевела €40 тис. на медикаменти для жителів Авдіївки Донецької області, ще стільки ж буде виділено, сказав міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс під час брифінгу 10 лютого в Краматорську за підсумками візиту в Донецьку область, повідомив кореспондент "ГОРДОН".

"Ми сьогодні оголосили, що перевели €40 тис. через Червоний Хрест на медикаменти для Авдіївки. Плюс ще €40 тис. виділимо. Саме уточнили сьогодні, що найважливіше для міста. Я так зрозумів, будматеріали, генератори. На це теж будемо витрачати гроші, цю допомогу", – зазначив він.

Лінкявічюс підкреслив важливість фактичної підтримки України і, зокрема, Донбасу: "Останні події, особливо в Авдіївці, напружили всіх, і до неї дуже багато уваги, але потрібна фактична підтримка, потрібна солідарність, ми це дуже добре розуміємо".

Голова литовського зовнішньополітичного відомства зазначив, що проведення реформ є важливим, незважаючи на бойові дії: "Ми розуміємо, що важко ввести реформи, коли триває війна, але ніхто цих реформ за Україну не зробить і знижувати планку вимог не буде. Але розуміння має бути, і це розуміння ми хочемо дати нашим колегам, коли будемо дискутувати".

Він висловив сподівання, що Україна найближчим часом отримає безвізовий режим з Європейським союзом. "Це дуже важливо для всіх громадян країни. Щоб урешті-решт не було більше перешкод для ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС", – зазначив Лінкявічюс.

Міністр підкреслив, що це "важливі кроки в тому напрямку, у якому ми всі разом йдемо". "Це наш спільний напрямок", – сказав він.

Сьогодні Лінкявічюс і посол Литви в Україні Марюс Януконіс разом з першим віце-спікером Верховної Ради Іриною Геращенко та народним депутатом від Блоку Петра Порошенка Іриною Луценко відвідали Авдіївку Донецької області, яка відновлюється після загострення бойових дій, що почалося 31 січня 2017 року. Міністр планував відвідати район старої Авдіївки, яка найбільше постраждала від обстрілу, і промзону, але військові відговорили його.

Ситуація в зоні АТО загострилася 29 січня 2017 року, коли проросійські бойовики посилили обстріл Авдіївської промзони. У ніч на 31 січня околиці Авдіївки обстріляли з реактивних систем залпового вогню "Град".

Із 30 січня в Авдіївці не було світла і води. З огляду на це в місті оголосили надзвичайний стан, частину жителів евакуювали.

5 лютого в Авдіївці, постраждалій від обстрілу бойовиків, відновили електропостачання, а постачання тепла перевели з аварійного у стабільний режим.

Збройний конфлікт на сході країни почався у квітні 2014 року. Українська армія протистоїть проросійським бойовикам, які частково контролюють Донецьку і Луганську області.