Голова СБУ часів Януковича очолив окупаційну спецслужбу Херсонської області – ЗМІ

Якименко працював головою СБУ з 9 січня 2013 року до 24 лютого 2014 року
Фото: wikipedia.org

Російські окупанти призначили Олександра Якименка – голову Служби безпеки України часів президента-втікача Віктора Януковича – головою окупаційної спецслужби Херсонської області. Про це пише місцеве видання "Мост", посилаючися на російський Єдиний держреєстр юридичних осіб.

Згідно з даними у реєстрі, 22 грудня зареєстрували нову юридичну особу – "Державну службу безпеки Херсонської області". Її адреса – вулиця Театральна, 18, у Херсоні. Там розташований Господарський суд Херсонської області.

Головою цієї "державної служби безпеки" став Якименко Олександр Григорович – повний тезка ексголови СБУ. "Мост" і "Факти" ще у червні повідомляли, що колишній СБУшник співпрацює із загарбниками в Херсонській області і може стати "керівником силового блоку" окупантів у регіоні.

Скріншот: egrul.nalog.ru

Контекст:

Якименко працював головою СБУ з 9 січня 2013 року до 24 лютого 2014 року. Він із 2014 року перебуває в розшуку в Україні та переховується, за даними українських спецслужб, у Криму або в Росії.

За даними СБУ, Якименко віддавав наказ розстрілювати протестувальників на Майдані Незалежності в Києві 1820 лютого й особисто наказав знищити відомчі документи. 20-го і 21 лютого 2014 року у внутрішніх дворах головного офісу СБУ колишні представники влади спалили "речові докази" кілограми документів, які свідчили про їхні злочини проти Майдану.

Сам Якименко у квітні 2014 року дав інтерв'ю російським журналістам, у якому заперечував обвинувачення щодо участі СБУ в розстрілі людей на Майдані.

Прокурор Денис Іванов розповів "Настоящему времени", що в Якименка, коли він очолював СБУ, було російське громадянство.