Голова Херсонської облради закликав жителів виїхати з області, щоб ЗСУ було легше звільнити її

"Росія назавжди" у Херсонській області може бути "тільки у вигляді закопаних солдатів", зазначили в Херсонській облраді
Фото: EPA
Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко закликав жителів регіону виїхати з області, зокрема через окупований Крим, щоб "полегшити роботу ЗСУ" під час звільнення територій. Про це він сказав в інтерв'ю "Укрінформу" 17 червня.

Він наголосив, що ЗСУ потрібен "плацдарм для діяльності".

"Усі бачили, якою була агонія окупантів перед виходом із Бучі та Ірпеня або ж як росіяни "звільняли" Маріуполь, повністю зруйнувавши 400-тисячне місто. Для Херсона такий варіант звільнення є неприйнятним. І це розуміють президент, головнокомандувач ЗСУ і міністр оборони: якщо знести місто, то навіщо його звільняти?" – сказав Самойленко.

Він закликав "усіх, хто має таку змогу", покинути окуповану територію. Водночас голова облради визнав, що єдиний спосіб для організованого виїзду із Херсона – через тимчасово окупований Крим.

"Що стосується виїзду через Крим, то я вважаю: якщо людина рятує своє життя та свою родину, то нехай їде. На моє переконання, із моральної точки зору ми не маємо права їх засуджувати. Як я не засуджую жодну людину, яка лишається і чекає звільнення. Для мене головне – зберегти максимальну кількість херсонців. І друге – полегшити роботу ЗСУ", – сказав Самойленко.

Він також заявив, що "Росія назавжди" може бути в Херсонській області тільки у вигляді закопаних солдатів", і висловив віру в те, що українські військові найближчим часом звільнять Херсонську область.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

10 травня голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута повідомляв, що майже половина жителів Херсона виїхала з початку війни РФ проти України, а з області виїхав кожен п'ятий.

Українські чиновники неодноразово зазначали, що російські окупанти блокують виїзд з окупованих територій Херсонської області й виїхати звідти на підконтрольну Україні територію дуже складно чи неможливо.

У Мінреінтеграції пояснювали, що вимушена евакуація українців через тимчасово окуповані території або Росію не порушує законів України.

Контекст:

Російські окупанти зайшли на територію Херсонської області 24 лютого з тимчасово окупованого Криму. Росія, ймовірно, налаштована на довгострокову окупацію Херсонської області, вважає британська розвідка. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк висловлював упевненість, що українська армія звільнить Херсон.

За даними Генштабу ЗСУ станом на 31 травня, у південній частині України російські окупанти зосередилися на обороні захоплених позицій. Перед цим у Головному управлінні розвідки Міноборони України розповідали, що РФ будує третю лінію оборони на півдні України.

Оперативне командування "Південь" повідомило 28 травня, що ЗСУ перейшли у контрнаступ на півдні. 8 червня у британській розвідці заявили, що ЗСУ провели успішні контратаки в Херсонській області.

14 червня радник голови Херсонської обладміністрації Сергій Хлань повідомив, що ЗСУ просунулися ще на 5 км у бік Херсона і тепер бої відбуваються між Таврійським і Томиною Балкою, від якої до Херсона 20 км.

Визволення Херсона президент України Володимир Зеленський називає головною метою ЗСУ на півдні.