Головред The Village Україна опублікував рапорти росіян, які відмовляються воювати "через моральну втому"

Російські військові відмовлялися воювати в Україні
Фото: ЕРА
Головний редактор видання The Village Україна Андрій Баштовий, який у лавах Збройних сил України брав участь у зачищенні Ізюма Харківської області, 12 вересня опублікував на своїй сторінці у Facebook рапорти російських офіцерів, які відмовляються воювати в Україні "через моральну втому".

У розпорядженні Баштового опинилися рапорти командира взводу, його заступників і командирів відділень із селища Калинець Московської області, які воювали в Ізюмі. Вони "різко захотіли додому 30 серпня", іронізує Баштовий.

"Прошу вас звільнити мене [...] із лав збройних сил РФ через відмову від участі у СВО ["спеціальній військовій операції"] на території України у зв'язку з погіршенням стану здоров'я і ненаданням необхідної медичної допомоги", – написав в одному з рапортів військовослужбовець РФ.

Решту рапортів склали приблизно у таких самих виразах. Окупанти скаржаться на відсутність відпустки і на "фізичну та моральну втому від СВО".

"Знайшов 10 таких рапортів. Акуратно складені. Автори вже упетляли", – написав Баштовий.

14 вересня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що військові частини в Росії змушені скасовувати скерування підрозділів в Україну через масові відмови особового складу брати участь у бойових діях.

Контекст:

Наприкінці серпня – на початку вересня ЗСУ розпочали контрнаступ на півдні та сході країни. Про те, що українські військові звільняють Ізюм, у відеозверненні увечері 11 вересня сказав Зеленський.

Уранці 12 вересня СБУ опублікувала фото з Ізюма і повідомила, що окупанти кидають там "цілі арсенали боєприпасів".

14 вересня у присутності президента України Володимира Зеленського в Ізюмі підняли державний прапор.