ГУР Міноборони про настрої у Кремлі: Стратегічний глухий кут, у якому вони знаходяться, уже усвідомили

У ГУР розповіли про настрої окупантів
Фото: EPA
Моральний стан російських окупантів і військово-політичного керівництва Росії значно погіршився. Про це представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив "Українській правді" в інтерв'ю, запис якого опублікували 8 червня.

"Окупанти на будь-якій території не довіряють місцевому населенню, вони критикують власне командування. Вони все менше довіряють телевізору. По чисельних перехопленнях, значна частина яких оприлюднюється, ми бачимо, що вже й до особистої критики [президента країни-агресора РФ Володимира] Путіна – а вождь там сакральна істота – доходить дедалі частіше. Зрештою, моральний стан не лише окупантів, а й загалом військово-політичного керівництва справді погіршується. Стратегічний глухий кут, у якому вони знаходяться, уже усвідомили. Як із нього вийти – вони не мають жодного уявлення. Хорошого настрою при цьому важко собі уявити", – сказав він.

За словами Юсова, популярним є український проєкт "Хочу жить", куди можуть звернутися російські військові, які хочуть добровільно здатися в полон.

"Понад 3 тис. заявок стабільно в місяць звернень від чинних військовослужбовців, які кажуть, що хотіли б скористатися цим проєктом. Кожне таке звернення – це окрема індивідуальна спецоперація. Тому це складніше в реалізації, але, скажімо, рахунок іде на сотні виведених", – сказав він.

Контекст:

24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим й окупувала частину Донецької та Луганської областей.

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

У квітні росіян вигнали з північних областей, у вересні деокупували майже всю Харківську область, у листопаді сили оборони України деокупували частини Херсонської області разом з обласним центром, а також Миколаївської області. Зараз найзапекліші бої тривають на сході країни.