Херсон наближається до гуманітарної катастрофи, Україна закликає світову спільноту посилити тиск на РФ – МЗС

Жителі Херсона регулярно виходять на протести проти окупації
Фото: Суспільне Херсон / Telegram
У Херсоні стрімко погіршується гуманітарна ситуація, через блокаду російськими окупаційними військами у місті критичний брак харчових продуктів і медикаментів. Про це Міністерство закордонних справ України заявило 22 березня у Facebook.

"В особливій групі ризику опинилися новонароджені діти, яким не вистачає дитячого харчування та засобів гігієни, а також тяжко хворі люди", – наголосили у МЗС.

У міністерстві повідомили, що у Херсоні також перебуває приблизно 100 іноземних студентів, насамперед це громадяни країн Африки.

"Незважаючи на зусилля уряду України та міжнародних гуманітарних організацій, РФ відмовляється створити гуманітарний коридор для евакуації цивільних людей та доставки продовольства. Із кожним днем місто наближається до гуманітарної катастрофи. Закликаємо міжнародну спільноту вжити рішучих заходів проти Росії, зокрема, запровадити нові болючі економічні санкції, аби змусити її зняти блокаду з Херсона та інших українських міст, створити умови для безпечного виїзду українських та іноземних громадян. Ми також закликаємо уряди іноземних держав, громадян яких російська армія утримує як заручників у Херсоні, посилити політичний тиск на Москву", – заявили у МЗС.

Російські окупанти блокують Херсон із початку березня. Вони, як зазначають у МЗС, здійснюють репресії проти жителів міста. 21 березня російські війська відкрили вогонь по мирних демонстрантах (у місті регулярно проводять патріотичні мітинги), внаслідок чого було поранено чоловіка. Як зазначає "ВВС News Україна", відразу після цього у місті вимкнули інтернет. У Херсоні немає танків, але є російський СОБР та Росгвардія, розповіли журналістам місцеві жителі.

Місцевий журналіст у розмові з мовником висловив припущення, що РФ потрібні Каховська ГЕС та труби, якими вода потрапляє в окупований Крим.

"Їм потрібні будуть співробітники, щоб обслуговувати ці комунікації. Вони побоюються масових саботажів. Вони бачать, що їм тут не раді, але команди нас бомбити немає – і не думаю, що буде. І ось вони ходять, сумно на нас дивляться. Забирають активістів та журналістів у надії, що не так голосно люди говоритимуть, що Херсон – це Україна", – сказав він.

"Те, що зараз Херсон – це Україна – це мільйон відсотків. Більшість розсудливих людей ніколи не хотіли жити в Росії і бути в Росії", – додав інший співрозмовник "ВВС News Україна" з Херсона.

Як кажуть жителі міста, херсонці чекають, коли Збройні сили України прийдуть звільняти їх.

Проросійські "активісти" не відповіли на запитання журналістів.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)