"Хочуть списати як непотрібних свідків". Окупантів, які вціліли в Макіївці, планували відправити в наступ – ЗМІ

Будівлю ПТУ в Макіївці повністю зруйновано, проте частина розміщених там окупантів уціліла після удару
Фото: Денис Казанський / Telegram

Частина окупантів, розміщених у приміщенні ПТУ №19 у тимчасово окупованій Макіївці Донецької області, уціліла після удару по ньому. Тих, хто вижив, хотіли одразу ж відправити в наступ, розповіли родичі російських військовослужбовців. Про це повідомляє 3 січня російське видання "Важные истории".

Рідні російських мобілізованих із Самарської області, які потрапили під удар у Макіївці, скаржаться, що командування не повідомляє про долю військовослужбовців. Про це "Важным историям" розповіло кілька родичок військових, одна з них водночас заявила, що тих окупантів, які залишилися живими, спочатку хотіли зібрати, "щоб вони йшли в наступ", але серед командування пішов "резонанс".

"У зв'язку із цим якась частина [росіян, які вижили в Макіївці] пішла незрозуміло куди, вони всі розбрелися. У наступ іти – треба бути повним ідіотом з огляду на те, що вони не мають нічого. І слухати вищі інстанції – заради чого? Це заздалегідь приречення на смерть", – вважає співрозмовниця видання.

За її розповідями, "ті, хто розумніший", зі своїм начальством "зібралися, пішли в інший бік – в укриття якісь".

"Я думаю, що запросто їх можуть відправити куди завгодно, аби прикрити цей захід [розслідування вибуху]", – поділилася вона.

Інша родичка мобілізованого із Самарської області розповіла "Важным историям", що чоловіків "хочуть списати як непотрібних свідків".

"Туди їде комісія, і ми боїмося, що їх можуть відправити кудись або сховати", – сказала вона, не пояснивши, що саме має на увазі під "списанням".

Рідні мобілізованих упевнені також, що загиблих більше, ніж та кількість, яку офіційно визнало міноборони РФ.

Контекст:

Управління стратегічних комунікацій (стратком) ЗСУ повідомило, що в ніч на 1 січня 2023 року внаслідок "необережного поводження з нагрівальними приладами, нехтування заходів безпеки, куріння в невстановленому місці" знищено приблизно 400 мобілізованих росіян, які перебували в будівлі ПТУ №19 у Макіївці, ще приблизно 300 окупантів дістали поранення різного ступеня тяжкості.

2 січня міноборони РФ офіційно визнало загибель 63 окупантів, оголосивши, що удар ЗСУ завдали з реактивних систем залпового вогню HIMARS, і чотири із шести ракет досягли цілі. 3 січня МО РФ повідомило, що кількість загиблих зросла до 89 окупантів, повідомляла "Русская служба ВВС".

За версією бойовиків "ДНР", озвученою 2 січня російським пропагандистським агентством ТАСС, причиною влучання ракет HIMARS у ПТУ в Макіївці стало "активне використання мобільних телефонів військовослужбовцями, які прибули". Бойовики стверджують, що ЗСУ "виявили активність стільникового зв'язку і місцеперебування абонентів", після чого завдали удару.

Генштаб Збройних сил України 2 січня підтвердив удар, завданий по окупантах у Макіївці останнього дня 2022 року. Ліквідація окупантів у Макіївці стала результатом вдалої роботи українських військових на західній техніці, заявив 3 січня речник східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.