"Хохлами обзивали, бандерівцями". Жінка з фейку про "розп'ятого хлопчика" поскаржилася на цькування в Росії

Фейк про "розп'ятого хлопчика" за участю Пишняк вийшов улітку 2014 року
Скріншот: Fake News / YouTube

Галина Пишняк, яка 2014 року знялася в російському фейку про "розп'ятого хлопчика у Слов'янську", розповіла в інтерв'ю YouТube-каналу FakeNews, створеному телеканалом "Дождь", про приниження, з якими вона зіткнулася після переїзду до Росії.

Пишняк – уродженка Західної України, зараз живе в селищі Голинки Смоленської області Росії. У кадрі вона з'явилася в кімнаті з п'ятьма дітьми, їхні обличчя вона попросила замалювати. Жінка розповіла, як їй відмовляли у громадянстві Росії. Їй удалося отримати російський паспорт завдяки допомозі адвокатів.

"Протягом пів року ми набули громадянства. Нічого не знаю, усе в мене нормально", – сказала вона.

Пишняк працює відеооператоркою у приватному охоронному підприємстві "Тайфун". Там само працює її чоловік. За словами жінки, спочатку він був у київському "Беркуті", а після подій 2014 року пішов у "ополчення". Героїня російського фейку розповіла про своє походження.

"Я сама із Західної України. Я звідти, від цих чортів. Усі мої там родичі. Брати... Мати померла", – повідомила вона.

У бесіді із журналісткою Пишняк і далі стверджувала, що її розповідь про "розп'ятого хлопчика" – це правда. Але вона шкодує, що розповіла цю історію.

"Ця історія обернулася в гіршу сторону моїй сім'ї. Якби я знала, що так негативно вплине на мою сім'ю, я б ось так, як інші люди: "Я нічого не бачу, я нічого не знаю". Мене дуже цькували, було цькування дітей. Вони [росіяни] не сприймають нас за людей. Дуже погано ставляться, хоча ми громадяни Росії. Якщо дитина у школі щось зробила, якщо діти посварилися, вони одразу говорять: "Вали у свою Україну, тут на тебе ніхто не чекав. Хохлами обзивали, бандерівцями тощо", – сказала Пишняк.

Багато росіян, за словами Пишняк, вважають усіх українців ворогами, незалежно від їхніх політичних поглядів та місця проживання.

Контекст:

Улітку 2014 року на російському "Первом канале" вийшов сюжет про "розп'ятого хлопчика". У ньому жінка розповідала, як сама бачила страту маленької дитини на центральній площі Слов'янська. Історія виявилася фейком. Пізніше ведуча "Первого канала" Ірада Зейналова повідомила, що у журналістів справді не було і немає доказів описаної в сюжеті історії.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між ЗСУ з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.