"Головний спікер війни". Блогера-мільйонника родом із Сум, який виправдовує російську агресію, заочно засудили до 12 років позбавлення волі

Подоляка з 2014 року живе у Росії
Фото: aif.ru

У Сумській області до 12 років позбавлення волі засуджено 48-річного блогера з мільйонною аудиторією, який співпрацює з ворогом і виправдовує збройну агресію РФ. Про це повідомила обласна прокуратура.

Суд 22 грудня визнав блогера винним у співпраці з державою-агресором і розповсюдженні інформації, яка містить виправдання збройної агресії РФ проти України (ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України). Його засудили до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна й позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років.

У прокуратурі зазначили, що чоловік народився і тривалий час жив у Сумах, проте з 2014 року виїхав до РФ і розповсюджує інформацію з території держави-агресора.

"У своїх дописах, які він оприлюднює в соціальних мережах і має мільйонну аудиторію в Росії, блогер називає себе "головним спікером війни" та, за його словами, допомагає росіянам "мобилизоваться и держать информационный удар". Виправдовуючи поразки військових РФ, блогер розповідає підписникам, що українські військовослужбовці "прикрывшись мирным населением, осуществляют военные переброски", а гуманітарна катастрофа в окупованих Росією містах "вызвана в первую очередь действиями со стороны Киева. И пока российские войска не разгромят Вооруженные силы Украины, к сожалению, так все и будет", – цитує прокуратура.

Оскільки блогера немає в Україні, його судили заочно. Водночас на майно обвинуваченого, яке є на території Сумської області, суд наклав арешт.

У повідомленні не називають імені блогера, але за опублікованим фото й біографією можна пізнати Юрія Подоляку, який неодноразово поширював російську пропаганду.

Контекст:

Подоляці в Україні висунули низку підозр за щонайменше п'ятьма статтями Кримінального кодексу.

У вересні Офіс генпрокурора заявляв, що блогера повідомили про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу (поширення інформації, що містить виправдання збройної агресії РФ проти України).

Також ОГП писав 3 квітня 2023 року, що Подоляці оголосили підозру за поширення матеріалів із публічними закликами до насильницької зміни державної влади, посягання на територіальну цілісність й недоторканність України, державну зраду, пропаганду війни, виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників (ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 111, ст. 436, ч. 2 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, він публікував на своїх інтернет-ресурсах матеріали з антиукраїнськими наративами. "У своїх авторських програмах він поширював дискредитуючу інформацію про ЗСУ, "обґрунтовував" необхідність зміни конституційного ладу й меж території України, "легалізовував" терористичні організації "ЛНР/ДНР" і окуповані державою-агресором українські території. Також блогер надавав викривлені коментарі щодо збройних агресивних дій загарбників у 2022 році на Київщині, Харківщині, Херсонщині й у Маріуполі", – зазначали у відомстві.

У вересні СБУ повідомила Подоляку про підозру в держзраді за фактом причетності до коригування ракетних ударів РФ по Миколаєву.