Хомчак назвав утрати української армії за час перемир'я на Донбасі

У випадку з пораненням бійця 24 листопада українські військові вогню у відповідь не відкривали, щоб провести евакуацію
Фото: armyinform.com.ua

Українські військовослужбовці за 122 дні перемир'я на Донбасі на 99% виконали завдання не відкривати вогню у відповідь на провокації бойовиків, про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак.

За час перемир'я на Донбасі загинуло четверо українських військовослужбовців, ще 14 дістали поранення. Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак на зустрічі із журналістами, пише видання "АрміяInform".

Він нагадав, що сьогодні 122-й день від початку всеосяжного перемир'я, досягнутого 27 липня в межах тристоронньої контактної групи.

"Якщо Збройним силам стоїть завдання без необхідності вогонь не відкривати, щоб не провокувати на відповідні силові дії противника, то в переважній більшості, на 99%, ці завдання наші військові виконують. На жаль, ворог не так само виконує їх", – взазначив Хомчак.

Говорячи про загибель українського військового в районі Авдіївки Донецької області 24 листопада, головнокомандувач ЗСУ наголосив, що цей обстріл кваліфікували як снайперський. Щодо нього триває розслідування. Це був четвертий летальний випадок за весь час перемир'я.

"Звичайно, це багато, якщо гинуть чи травмуються люди. Однак якщо брати в порівнянні з минулим періодом (ми не беремо 2014–2015 роки), це, звісно, мало", – сказав Хомчак.

Він пояснив, що рішення про вогонь у відповідь ухвалює командир на місці. У вчорашньому випадку вогню не відкривали, тому що проводили евакуацію пораненого.

"Комбриг прийняв рішення вогонь не відкривати, бо невідомо, чи вдалося б евакуювати військового", – додав Хомчак.

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Президент України Володимир Зеленський зауважував, що Об'єднані сили на Донбасі відповідатимуть на ворожі обстріли і після набуття перемир'ям чинності.

Українська сторона регулярно повідомляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

6 вересня, на 42-й день перемир'я, бойовики на Донбасі прицільно обстріляли українські позиції в Донецькій області, було поранено військовослужбовця. Того ж дня в Луганській області внаслідок обстрілу бойовиками загинув ще один український військовослужбовець. Після цього були й інші втрати серед бійців ЗСУ.