Хомчак розповів, скільки росіян воює на Донбасі

Хомчак про жителів ОРДЛО, які набули російського громадянства: Для них навіть тяжко знайти визначення – для тих людей, які це зробили
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua. com

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак розповів в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман про кадрових російських військових, які забезпечують контроль за бойовиками на Донбасі.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман, що на Донбасі постійною перебуває 2–3 тис. російських військових, які займаються контролем місцевих бойовиків.

Відповідаючи на запитання, скільки росіян зараз воює на Донбасі, Хомчак зазначив, що треба говорити саме про російських військових, оскільки Росія різними шляхами сприяє тому, щоб українці, які проживають на непідконтрольних територіях, набували російського громадянства.

"Я їх росіянами не називаю. Для них навіть тяжко знайти визначення – для тих людей, які це зробили. Я не буду зараз це визначення формулювати", – підкреслив головнокомандувач ЗСУ.

За його словами, кількість російських військових на Донбасі постійно змінюється. "Точно ми ж не можемо по головах порахувати. Це дані розвідки. Цифра – від 2 до 3 тис. Це постійна присутність кадрових військових Російської Федерації", – сказав Хомчак.

Сюди входять, за його словами, різного рівня командири, інструктори, офіцери, які перебувають на всіх посадах, які сьогодні забезпечують якусь життєдіяльність бойовиків, ухвалення рішень і контроль.

"Там серйозна проблема, ми знаємо, із дисципліною, з виконанням наказів. Тому присилають із Російської Федерації контролерів, які рахують, проводять якийсь аудит, перевірки – різні заходи проводять", – пояснив Хомчак.

Відео: Алеся Бацман / YouTube

У 2014 році Росія окупувала Крим і почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

За даними командування ООС станом на квітень 2020 року, в армійських корпусах на окупованій частині Донбасу перебуває понад 35 тис. бойовиків – місцевих жителів і найманців із РФ.

1 травня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про введення спрощеного порядку набуття російського громадянства для жителів ОРДЛО; 17 липня – указ про спрощене набуття російського громадянства для всіх жителів Донецької і Луганської областей. У Міністерстві закордонних справ України назвали указ "юридично нікчемним" і таким, що не змінює належності жителів окупованих Росією територій до українського громадянства. У квітні 2020 року Путін підписав закон, що дозволяє іноземцям набувати громадянства РФ без відмови від іноземного.

За даними МВС РФ станом на лютий 2021 року, Росія видала за спрощеною схемою майже 640 тис. паспортів жителям окупованих районів Донбасу.

Віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що Україна не має претензій до жителів Криму і Донбасу, які отримали російські паспорти, тому що "вони є заручниками, це їхній спосіб виживання там".