Хотів би полетіти на драконі до Кремля. Джордж Мартін висловився про дії Росії

Джордж Мартін розповів, що хотів би зробити із Кремлем
Скріншот: The Late Show with Stephen Colbert / YouTube
Американський письменник Джордж Мартін, відомий серією фентезійних романів "Пісня льоду й полум'я", висловився про ядерний шантаж із боку Росії в ефірі вечірнього телешоу The Late Show зі Стівеном Кольбером, яке вийшло 25 жовтня.

"Що ми будемо робити, якщо [президент Росії Володимир] Путін дійсно застосує ядерні бомби? Я б хотів, щоб у мене був дракон, на якому я міг би полетіти до Кремля, – сказав він.

Письменник також зазначив, що нині значно менш оптимістичний щодо майбутнього людства, бо з'явилася загроза ядерної війни та нові пандемічні хвороби.

"Світ, у якому ми живемо, гірший за Вестерос (фентезійний світ з його книг. "ГОРДОН"). Ми багато переживали через ядерну війну в 1950-х роках, але потім ми про неї забули й почали переживати через зомбі-апокаліпсис", – сказав він.

Героїня серіалу "Гра престолів" за романами Мартіна Дейнеріс Таргарієн верхи на драконі спалила королівський замок у столиці Вестероса.

Контекст:

24 лютого Путін оголосив про вторгнення в Україну. Спочатку, за даними СБУ, він розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіян вигнали з північних областей, зараз бої тривають на сході та півдні країни.

21 вересня Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю у разі загрози територіальній цілісності Росії. Натяк він повторив і 30 вересня, заявивши, що "ми захищатимемо нашу землю (йдеться про незаконно анексовані території України. – "ГОРДОН") усіма наявними у нас силами і засобами".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю. Водночас президент України зазначив, що "не можна зазирнути Путіну в голову", тож ризики, що ядерного удару можуть завдати, є.

22 вересня видання The Washington Post повідомило: між адміністрацією президента США Джо Байдена та владою Росії відбувається листування, під час якого російську сторону попередили про наслідки у разі застосування ядерної зброї у війні проти України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 25 вересня підтвердив, що США попередили РФ про можливі "жахливі наслідки" у разі застосування країною-агресором ядерної зброї.