"Хвилин 40 струмом били, паяльниками випалювали хрести". Житель Куп'янська розповів про катування ФСБ РФ під час окупації. Відео

Окупанти тримали у камері вісьмох осіб одночасно, хоча вона розрахована на двох, зазначив житель Куп'янська
Скріншот: Служба безпеки України / Facebook
Служба безпеки України 17 вересня опублікувала у Facebook відео свідчень жителя Куп'янська Харківської області, який постраждав від дій співробітників ФСБ РФ під час окупації міста.

За словами чоловіка, співробітники ФСБ на допитах вибивали із жителів імена й адреси учасників АТО, бійців тероборони, осіб із проукраїнською позицією, водночас погрожували стратою на мінному полі й розправою над сім'ями.

"Мене на першому допиті хвилин 40 били струмом, стріляли в мене чи то з пневматики, чи то з газового, не знаю – я в мішку був... Били битами чи залізними трубами, – сказав незаконно ув'язнений окупантами житель Куп'янська. – ФСБшники у кабінеті зачиняли й робили що хотіли. Коли дуже боляче, ти кричиш, попадало ще за те, що ти кричиш... Тут паяльниками випалювали хрести – німецькі".

Чоловік показав камеру, де його тримали. Він зазначив, що в ній було восьмеро осіб одночасно, хоча вона розрахована на двох.

16 вересня в СБУ заявили, що спецслужба розслідує облаштування окупантами незаконної в'язниці у Куп'янську, де тримали 400 осіб у камерах, розрахованих на 140.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Наприкінці серпня – на початку вересня ЗСУ розпочали контрнаступ на півдні й сході країни.

У Харківській області за час контрнаступу ЗСУ деокуповано 421 населений пункт, повідомив 16 вересня заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Зокрема, українські підрозділи зайшли в Куп'янськ.

Станом на 14 вересня під окупацією залишалося орієнтовно  6% території Харківської області (до контрнаступу було 32%), повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.