Інспекції поблизу Шумів сьогодні не буде – ЗМІ

Бойовики звинувачували українських військових в облаштуванні позицій поблизу Шумів
Фото: donmining.info

Через інформацію про порушення умов перемир'я з боку бойовиків "ДНР" українська сторона запропонувала спочатку перевірити їхні позиції разом з ОБСЄ, однак окупанти відмовилися. Інспекції позицій Збройних сил України в районі Шумів Донецької області сьогодні не буде, повідомляє "РБК-Україна".

Інспекції українських позицій біля селища Шуми в Донецькій області, запланованої на 14.00 сьогодні, не буде. Про це "РБК-Україна" повідомило джерело в Офісі президента.

"Справа не в датах, а в тому, що це спекулятивна тема для "ДНР/ЛНР", які постійно брешуть, що ми щось порушуємо. ОБСЄ говорить, що це не так", – сказав співрозмовник агентства.

Він підкреслив, що, за даними української сторони, бойовики самі порушують умови перемир'я й облаштовують нові укріплення. Саме тому з'явилася пропозиція спочатку перевірити позиції бойовиків разом з ОБСЄ.

За даними співрозмовника "РБК-Україна", окупанти відмовилися від такої ідеї.

За даними "Інтерфакс-Україна", інспекцію не переносять, а поки що тимчасово скасовують.

5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін вимагав, щоб українські військові звільнили укріплені позиції в районі населеного пункту Шуми, оскільки їх нібито встановлено "незаконно". За словами ватажка "ДНР", російсько-терористичні війська збираються обстріляти ці позиції.

Українські військові не порушували домовленостей у населеному пункті Шуми, заявив командувач штабу операції Об'єднаних сил на Донбасі генерал-лейтенант Володимир Кравченко. Він висловив думку, що бойовики своїми звинуваченнями хочуть зірвати перемир'я.

України 6 вересня скликала екстрене засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі (ТКГ) через погрози Пушиліна. В ОБСЄ заявляли, що українські військовослужбовці не облаштовували траншей поблизу селища Шуми після оголошення перемир'я.

За домовленістю, досягнутою 9 вересня на засіданні тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі, ОБСЄ в супроводі бойовиків "ДНР" проінспектує позиції ЗСУ в районі селища Шуми Донецької області.

В Офісі президента заявили, що присутність бойовиків у патрулі буде обмеженою.