"Іранці не дурні". Генерал Годжес перерахував способи, якими Захід має завадити Ірану постачати зброю РФ

Годжес: Іранські техніки, які у Криму допомагають росіянам, мають стати вимираючим видом
Фото: wikimedia.org
Західні країни мають з'ясувати, що саме пообіцяла Росія Ірану в обмін на ударні дрони й балістичні ракети, а також допомогти Україні протистояти їм. Про це заявив колишній командувач сухопутних сил США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 8 листопада.

"Іранці не дурні. Очевидно, тут є якась співпраця. Тому, я думаю, що є п'ять-шість речей, які ми, Захід, повинні зробити, щоб допомогти Україні в цій ситуації", – сказав Годжес.

Він наголосив, що необхідно з'ясувати, про що домовилися у Кремлі з Тегераном.

"Чому іранці надають зброю, ризикуючи посилити санкції в той час, коли переглядається ядерна угода? Навіщо їм це робити? І я припускаю, що це якось пов'язано з тим, що Росія пропонує ядерну зброю чи ядерні можливості, чи ділиться знаннями, чи чимось подібним, щоб допомогти Ірану. Тож це треба викрити", – наголосив Годжес.

По-друге, на його думку, Захід має допомогти Україні знайти способи протистояти безпілотникам різних типів і балістичним ракетам.

"Треба негайно надати більше можливостей протиповітряної та протиракетної оборони, а також будь-які новітні можливості для збивання безпілотників", – сказав він.

Окрім того, наголосив Годжес, потрібно шукати способи перервати шляхи їхнього постачання.

"Як ці дрони потрапляють з Ірану в Росію чи у Крим? Я маю на увазі, що на цьому шляху повинні бути способи зупинити це. А потім, звісно, дістатися і до їхнього джерела. Якщо ми не можемо змусити Іран припинити виробляти, доставляти ці безпілотники до Росії, то, можливо, повинні відбуватися якісь вибухи на заводах, які не можна пояснити, автомобільні інциденти з людьми, які беруть участь у цьому процесі в Ірані. І, звісно, іранські техніки, які у Криму допомагають росіянам, вони теж мають стати вимираючим видом", – підсумував американський генерал.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Іран намагається домогтися від Росії допомоги в підтримці своєї ядерної програми й тому допомагає Москві, повідомив телеканал CNN із посиланням на представників американської розвідки. За інформацією джерел телеканала Sky News у службах безпеки, влада Росії влітку переправила до Ірану літаком готівкову валюту і зразки захоплених в Україні західних озброєнь в обмін на першу партію безпілотників.

Підтвердженої інформації про те, що Іран отримує за військову допомогу, наразі ще немає.

Контекст:

Росія цієї осені застосовує в Україні щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

МЗС України звинуватило Іран у співучасті у злочині агресії РФ проти України через постачання Тегераном зброї Росії. Глава МЗС України Дмитро Кулеба 18 жовтня запропонував розірвати дипломатичні відносини з Іраном.

Іран спочатку заперечував постачання дронів російській армії. 5 листопада у МЗС Ірану визнали, що таке постачання було, але запевнили, що йдеться про "обмежену кількість безпілотників" й постачання "за кілька місяців" до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Президент України Володимир Зеленський назвав заяву влади Ірану брехнею: "Ми щодобово збиваємо іранські дрони щонайменше по 10 штук, а іранський режим стверджує, що нібито дав небагато і ще до початку повномасштабного вторгнення. Ми точно знаємо, що іранські інструктори вчили російських терористів користуватися дронами, а в Тегерані про це взагалі мовчать", – зазначив він.

Телеканал CNN і агентство Reuters повідомляли, що Іран готується цьогоріч доправити до Росії нову партію зброї для використання у війні проти України, до якої увійдуть, окрім ударних безпілотників, балістичні ракети з підвищеною точністю класу "земля – земля".