Ірина Геращенко повідомила, що 41 звільнений бойовиками українець перебуває в лікарні Держуправління справами

Геращенко заявила, що всім звільненим нададуть медичну допомогу
Фото: rada.gov.ua

У багатьох українців, яких бойовики звільнили 27 грудня, є травми, що свідчать про катування, заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

41 звільнений бойовиками українець перебуває в лікарні Державного управління справами (ДУС), написала перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко у Facebook.

"Як поінформували мене керівники медичних установ, на сьогодні 24 екс-заручники – військовослужбовці проходять медичний огляд і реабілітацію у військовому госпіталі, 41 звільнений (серед них цивільні та військові) перебуває в лікарні ДУС. У багатьох є застарілі травми голови, вибиті зуби, що свідчить про катування (багатьох сильно били в перші найважчі дні)", – зазначила вона.

Геращенко додала, що всім нададуть медичну допомогу, стоматологічні послуги, найближчим часом звільнені отримають одноразову грошову допомогу. З ними та їхніми сім'ями активно працює команда психологів, написала вона.

"Багато друзів і знайомих телефонують і запитують, чим допомогти хлопцям. Це хороша ініціатива, і мені здається, найбільше вони мріють про відпочинок і маленьку подорож із родинами. Тому можна подарувати реалізацію такої мрії", – наголосила Геращенко.

Вона закликала не забувати про сім'ї тих українців, які залишаються заручниками.

27 грудня на Донбасі відбувся перший етап обміну утримуваними особами. За даними Генеральної прокуратури, Україна обміняла 233 затриманих на 73 українських заручників.

Мінсоцполітики має намір виплатити по 100 тис. грн кожному українцю, звільненому у межах обміну 27 грудня.

Переговірник від України Віктор Медведчук повідомив, що сепаратисти на другому етапі обміну планують відпустити 20 затриманих, а Київ – 80.