"Я не пророк, але…" Лукашенко побачив "великі передумови" для закінчення війни РФ проти України

Лукашенко зазначив, що Захід "страшенно боїться нової масштабної війни"
Фото: president.gov.by
Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що вже є "великі передумови" для закінчення війни, яку в лютому минулого року проти України почала країна-агресор РФ.

Про це Лукашенко сказав в інтерв'ю російському пропагандистському телеканалу "Россия 1", його цитує сайт президента Білорусі.

"Я не пророк, але в Україні ми закінчимо цю війну. До цього вже [є] великі передумови. Але далі нам ці очманілі із Заходу надто багато проблем створять. І якщо тільки вони ці лінії (як полюбляють говорити) перетнуть, буде їм дуже боляче", – погрозив політик.

Лукашенко зазначив, що Захід "страшенно боїться нової масштабної війни".

"Вони найбільше бояться (і про це щиро всі говорять) ядерної катастрофи. Вони бояться застосування ядерної зброї в Україні. Це зрозуміло. Ми теж не хочемо, теж боїмося", – наголосив він.

Лукашенко раніше визнав, що Білорусь бере участь у війні Росії проти України, але нібито "нікого не вбиває й нікуди не скеровує своїх військових". У РНБО України вважають, що президент країни-агресора РФ Володимир Путін схиляє Лукашенка до прямої участі у воєнних діях.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків, зокрема – з Білорусі, яка фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, а також для завдавання по Україні ракетних і авіаударів.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій.

Контрнаступ України змусить Путіна захотіти переговорів про припинення війни, вважають у Держдепартаменті США.