"Якби всі міста давали бій". Командир полку "Азов" вважає, що блокади Маріуполя можна було не допустити

Захисники Маріуполя утримують промзону "Азовсталі"
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Блокади Маріуполя російськими військами можна було уникнути, якби опір окупантам був більшим в інших регіонах південної частини України. Про це командир полку Нацгвардії "Азов", Герой України Денис Прокопенко (позивний Редіс) заявив "Українській правді" в інтерв'ю, яке було опубліковано 8 травня.

"Можна було просто не допустити ситуації, яка зараз склалася. Якщо б усі міста, починаючи з Генічеська, Мелітополя та Бердянська [Запорізької області], так само стійко тримали оборону й давали бій противнику, тоді б він точно не дійшов за чотири дні з Криму до Маріуполя", – сказав він.

Командир "Азову" наголосив, що ворог "фактично без спротиву подолав доволі великий кілометраж. Практично без боїв, маршем він пройшов із Криму та опинився на західних околицях міста Маріуполь".

"Якщо б війська, які там знаходилися, стійко тримали оборону, вгризалися б у землю та билися з противником, не давали б йому просто так заходити у міста, була б зовсім інша картина. Справа в тому, що противника потрібно було знищувати ще на перешийку при виході з Криму під Генічеськом. У тому районі противник був украй обмежений у маневрі та мав лише єдиний маршрут висування. Враховуючи рельєф місцевості, противник був каналізований", – пояснив Прокопенко.

Він вважає, що вороже угруповання можна було заблокувати завданням вогневого ураження.

"Противника потрібно було знищувати там, під час висування із Криму. І цього чомусь не було зроблено", – наголосив Прокопенко.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Завод "Азовсталь" – останній об’єкт, який у Маріуполі утримують українські військові. У бомбосховищах заводу опинилися сотні поранених військовослужбовців, а також частина мирних жителів міста.

21 квітня президент Росії Володимир Путін публічно озвучував наказ міністрові оборони РФ Сергію Шойгу скасувати штурм промзони заводу "Азовсталь", проте штурм продовжили.

2 травня  окупанти прорвалися на територію заводу, там почалися активні бої, але українські захисники тримають оборону. Вони закликали евакуювати поранених і цивільних, а також забрати тіла загиблих. 

Процес евакуації з "Азовсталі" за участю ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста почався 30 квітня. Перші дві гуманітарні колони вивезли приблизно 500 людей із території заводу та Маріуполя загалом, повідомляли в ООН 5 травня. 7 травня міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що всіх жінок, дітей і людей похилого віку евакуювали з території заводу.

Усупереч гуманітарному праву, досі нікого з поранених військових не було евакуйовано.

Захисники Маріуполя просять евакуювати гарнізон і цивільних, які перебувають на "Азовсталі", застосувавши до них процедуру extraction, прикладом якої називають порятунок британських, французьких і бельгійських військових із Дюнкерка під час Другої світової війни. Вони не здаватимуться в полон, заявляли в "Азові". Захисники міста готові вийти з "Азовсталі" лише в разі здобуття гарантій від третіх країн. Зокрема, виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський звертався до президента Туреччини Реджепа Ердогана з проханням вивезти гарнізон на територію Туреччини.

Путін хоче, щоб захисники міста склали зброю.

7 травня до Путіна звернулися ветерани Другої світової війни з України, які просять дати змогу українським захисникам Маріуполя безпечно покинути промзону "Азовсталі".

8 травня стало відомо, що українські військові під час бойових дій у Маріуполі ліквідували майже 2,5 тис. і поранили більше ніж 5 тис. російських окупантів – це приблизно 15% військових втрат армії РФ в Україні.