"Якщо вас непокоїть військовий потенціал України, виведіть війська". Кірбі відповів на слова Лаврова про F-16

Партнери пообіцяли розпочати навчання українських пілотів на F-16
Фото: EPA
Якщо Росію непокоїть військовий потенціал України, їй треба вивести свої війська з української території. Про це заявив координатор Ради національної безпеки Білого дому з питань стратегічних комунікацій Джон Кірбі на брифінгу 6 червня, повідомила пресслужба адміністрації президента США.

Кірбі попросили прокоментувати заяви міністра закордонних справ країни-агресора РФ Сергія Лаврова, який, говорячи про наміри партнерів передати Україні літаки F-16, заявив, що одна з їхніх модифікацій може бути носієм ядерної зброї.

"Перше, що я хотів би сказати міністру Лаврову: якщо вас непокоїть військовий потенціал України, вам треба вивести свої війська й покинути Україну", – сказав представник Білого дому.

Він також заявив, що F-16 Україні нададуть "у межах довгострокових оборонних потреб".

"Ми були дуже, дуже відкритими і прозорими в цьому. Цим літакам буде потрібен певний час, щоб дістатися туди. Ми збираємося розпочати із програми навчання українських пілотів, а її ще не почали. І, дійсно, ідеться про допомогу Україні для потреб її самооборони", – заявив він.

Контекст:

Україна закликає союзників надати їй бойові літаки західного типу від початку повномасштабної війни. До весни 2023 року партнери відмовляли в цьому. Наразі жодна країна ще не анонсувала передання Україні сучасних бойових літаків, але багато хто вже готовий навчати українських пілотів на таких винищувачах.

На саміті G7, який проводили 1921 травня, президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що США підтримають зусилля союзників і партнерів і візьмуть участь у навчанні українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16.

За даними Офісу президента України станом на 2 червня, до "європейської частини "коаліції винищувачів" з навчання українських пілотів на літаках західних зразків увійшло вісім країн (Великобританія, Нідерланди, Польща, Данія, Швеція, Бельгія, Португалія й Франція), але "скоро буде більше".

Винищувачі F-16 Україні нададуть союзники за умови, що літаків, як і іншої західної зброї, не використовуватимуть для ударів по території Росії, наголошували в Білому домі.

Україні можуть надати F-16 уже цієї осені, натякнули в Міноборони України.

У відомстві припускають, що першою країною, яка передасть Україні винищувачі, будуть Нідерланди (держава нещодавно розірвала угоду із продажу F-16 приватній американській компанії Draken International). 9 травня прем'єр-міністр країни Марк Рютте заявляв, що його уряд припускає можливість передання Україні винищувачів F-16.