Україна не буде використовувати винищувачі F-16 під час контрнаступу – Резніков

Резніков розповів, коли Україна зможе розгорнути F-16
Фото: EPA
Під час очікуваного контрнаступу проти російських військ цього літа Україна не використовуватиме літаків F-16, але використає всі наземні озброєння. Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю NHK у кулуарах саміту з безпеки в Сінгапурі 4 червня.

Відповідаючи на запитання про винищувачі F-16, які Україна давно хоче отримати, Резніков сказав, що цього літа вони "не змінять правил гри".

За словами міністра, для навчання українських пілотів потрібен час. Україна також має домовитися зі своїми партнерами про залучення інженерів і техніків, які зможуть обслуговувати й ремонтувати літаки.

Україна буде готова розгорнути F-16 восени або взимку, зазначив Резніков.

Резніков відмовився відповідати на запитання про те, чи справді Україна розпочала "формувальні операції", до яких входять атаки на склади зброї та інші бази тилового забезпечення для підготовки до контрнаступу. За його словами, йому як міністру було б дивно обговорювати питання, які в компетенції генералів.

Контекст:

У травні кілька європейських країн – партнерів України підтримали створення авіаційної коаліції. Поки йдеться лише про навчальні місії для українських пілотів із використанням західних літаків.

На саміті G7, який відбувався 19–21 травня, президент США Джо Байден заявив, що Вашингтон підтримає зусилля союзників і партнерів і візьме участь у навчанні українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з американськими F-16.

За даними Пентагону, тренування українських пілотів на F-16 відбуватимуться у Європі. Коаліцію з підготовки пілотів на F-16 очолили Нідерланди й Данія. До "європейської частини" коаліції, за даними Офісу президента України станом на 2 червня, входить вісім країн: окрім Нідерландів і Данії, Великобританія, Польща, Швеція, Бельгія, Португалія і Франція.

Винищувачі F-16 Україна отримає від союзників за умови, що літаків, як і іншої західної зброї, не використовуватимуть для ударів по території Росії, заявили в Білому домі 20 травня.

Україна може отримати F-16 уже цієї осені, натякнули в Міноборони України. У відомстві припускають, що першою країною, яка передасть Україні винищувачі, будуть Нідерланди (держава нещодавно розірвала угоду з продажу F-16 приватній американській компанії Draken International).