"Очевидно нелюди". Російський військовий поскаржився, що вагнерівці його катували, вважаючи, що він український розвідник

Росіянин стверджує, що справа була поблизу Бахмута
Фото: ЕРА (архів)
Російський військовий Заруяр Тетраграмматон (до серпня 2022 року його звали Олексій Камілов) заявив "Медузе", що поблизу Бахмута Донецької області його катували найманці визнаної у світі злочинною організацією приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер", які вирішили, що він є українським військовим. Інтерв'ю опублікували 8 травня.

Росіянин розповів, що під Бахмут він прибув у квітні для того, щоб з іншими військовослужбовцями збройних сил РФ змінити там вагнерівців. На одній із позицій інші окупанти вирішили, що він український розвідник.

"У мене був і військовик, і паспорт, і фото з підрозділу в телефоні. Досі не розумію, як можна було сплутати мене з українським шпигуном. Але вони мене запідозрили: у мене ж паспорт рік тому змінений, а ще жетон бійця "Добровольчого українського корпусу" трофейний – мені друг подарував", – зазначив Тетраграмматон.

Потім, за його словами, з'явилися вагнерівці, наділи йому на голову мішок, заламали, кинули в машину, "дуже сильно вдарили в плече".

Мене спустили в якийсь підвал і почали допитувати: "Як ти сюди потрапив? Ти дезертир? Де зброя? Який підрозділ?" Я кажу: "Бийте, лупцюйте, що хочете. Лише ось тортури заборонено в Російській Федерації". Потім мене перевезли в якийсь інший підвал, де стали колоти ножем у праве око – у центр повіки. І намастили мені очі якоюсь хімією. Їх одразу защипало  у лікарні потім сказали, що це опік. Перевезли на нове місце – і тепер уже вогнем намагалися залякати. Почали лити щось на маківку, я весь промок – і відчуваю, що бензином пахне. Тут вагнерівець раз – і клацнув запальничкою. І ось так, поклацуючи, ставив запитання. "Що знаєш про спецпідрозділ "Кракен"?" Може, подумали, що я звідти. Роздягли, залишили у спідній білизні – й у холодний підвал", – пояснив росіянин.

Він вважає, що "це все робили очевидно нелюди".

"Так мене всю ніч із катівні в катівню і возили на допити. Усього точки чотири було. Усі ці люди ніяк себе не називали. Жодних розмов, окрім допиту, зі мною не вели. Один лише, поки мене перевозив, запитав: "Ти живий?" Я кажу: "Живий". Він не знущався – тільки змусив йому гімн Росії заспівати: може, перевіряв, чи знаю я слова. То я йому спочатку заспівав гімн СРСР, а потім уже російський. Поки їхали, він слухав. Мене так ганяли, доки не помітили, що в мене щось з очима. Перев'язали їх бинтом – і знову посадили в підвал", – описав те, що відбувалося, Тетраграмматон.

Пізніше вагнерівці передали його військовій поліції, представники якої для перевірки запитували, які пам'ятники стоять біля залізничного вокзалу в його Орлі, стверджує росіянин.

Тетраграмматон наголосив, що йому повірили й відпустили, після чого він потрапив до лікарні окупованого українського міста Брянка.

"У мене виявили забій нирок, закриту травму правого плеча, хімічний опік очей. [...] Лікувати – не лікували. Тож на третій день я із цієї лікарні сам пішов. [...] Зараз я у військовому шпиталі імені Бурденка: комісію проходжу. Мене комісувати обіцяли, на фронт більше не скерують. Та я й сам не хочу: після того, що я там побачив, я не хочу в такій армії воювати. Кармічний борг я, вважай, відпрацював", – наголосив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

5 травня власник ПВК Євген Пригожин записав звернення, у якому заявив, що вагнерівці, котрі воюють проти Збройних сил України, передадуть свої позиції під Бахмутом підрозділам міноборони РФ 10 травня, оскільки в них бракує снарядів.

Контекст:

17 квітня портал Gulagu.net опублікував у YouTube розслідування про воєнні злочини ПВК "Вагнер". Серед іншого, розповіді про вбивства мирних жителів, зокрема дітей, у Соледарі й Бахмуті.

Один із вагнерівців, Азамат Улдаров повідомив, що йому та його загонам давали команду "зачистити й знищити всіх". "Ми йшли й убивали всіх. Були жінки, чоловіки, пенсіонери, діти. Дитині було п'ять-шість років, а я вистрілив. Була команда зачистити всіх, хто стоїть на шляху", – вказав Улдаров.

Він зазначив, що коли вагнерівці зайшли в Бахмут, їм скомандували нікого не випускати, і вони вбили людей, які ховалися в підвалі великого будинку. "Дітей було приблизно 40, загалом людей 300–400. Я дав команду на знищення всіх. Це був великий будинок, дев'ятиповерхівка, і цілий підвал, а також перший і другий поверхи були забиті людьми й заміновані. У мене не було вибору. Я дав команду "обнулити" всіх", – зізнався Улдаров.

Також Улдаров розповів, що за наказом Пригожина вагнерівці страчували українських військовополонених.

Найманець Олексій Савічев розповів, що вагнерівці вбивали 15–17-річних підлітків, зокрема через татуювання.

Офіс генерального прокурора України розпочав перевірку свідчень найманців ПВК "Вагнер" про вбивства українських мирних жителів і військовополонених.