Єльченко закликав Радбез ООН до конкретних кроків із запровадження місії міжнародних миротворців на Донбас

Єльченко: Більше ніж чотири роки ситуація в моїй країні і навколо неї залишається прикладом невикористаного потенціалу миротворчої діяльності ООН
Фото: ukraineun.org

Для врегулювання воєнного конфлікту в Україні необхідні конкретні дії як із боку Ради Безпеки ООН, так і з боку генерального секретаря Антоніу Гутерріша, заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко закликав Раду Безпеки ООН до конкретних кроків щодо введення міжнародної миротворчої місії на Донбас. Про це він заявив під час дебатів із миротворчих операцій ООН, повідомляють на сайті українського представництва.

"Більше ніж чотири роки ситуація в моїй країні і навколо неї залишається прикладом невикористаного потенціалу миротворчої діяльності ООН. Звернення України щодо розгортання миротворчої місії в регіоні Донбасу поки не розглядають належним чином, і жодних заходів не було вжито", – заявив Єльченко.

Він нагадав, що на початку свого перебування на посаді генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріш оголосив про чітку позицію в питанні запобігання конфліктам завдяки посередництву і застосуванню інших дипломатичних інструментів.

"З огляду на це його візит в Україну в липні минулого року був добрим проявом відданості миру в Європі. На континенті виникла реальна загроза ще однієї повномасштабної війни через тривалу агресію одного з постійних членів Радбезу ООН проти моєї країни, а також його агресивних дій в інших частинах світу, зокрема на території інших постійних членів Ради Безпеки", – підкреслив постпред.

Він додав, що для врегулювання воєнного конфлікту в Україні необхідні конкретні дії як із боку Ради Безпеки, так і з боку генерального секретаря ООН.

5 вересня 2017 року президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла б на користь урегулюванню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська розміщувалися на лінії зіткнення сторін і "ні на яких інших територіях".

11 вересня в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін погодився, що озброєна місія ООН може перебувати в районі конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. На його думку, вона має охороняти спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

28 жовтня спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер назвав критично важливим передання українсько-російського кордону в зоні АТО під контроль миротворців.

31 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що миротворці ООН, про яких говорив Волкер, стануть "окупаційними силами".

18 лютого 2018 року міністр оборони Швеції Петер Хулквіст заявив, що його країна готова сприяти миротворчій місії ООН, яку може бути розгорнуто в Україні. Швецію як державу, що не є членом НАТО, було запропоновано як можливу провідну державу в миротворчій місії для Донбасу в доповіді на замовлення колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, яку презентували вищим посадовим особам на Мюнхенській безпековій конференції.

Згідно з доповіддю, ООН слід розглянути питання про розгортання на Донбасі місії, яка включає в себе приблизно 20 тис. військовослужбовців із країн, що не входять до НАТО, і 4 тис. поліцейських.