Єрмак: Сподівання, що війну вдасться "локалізувати" в Україні, марні. Черчилль усе пояснив: той, хто між ганьбою та війною вибирає ганьбу, отримує і ганьбу, і війну

Єрмак: На російській бойовій техніці знову пишуть "На Берлін!" Знаєте, що це означає? Ми знаємо. Ізраїльтяни знають. Вірте тому, хто обіцяє вас убити
Фото: president.gov.ua
Війна в Україні – це не просто ще один локальний конфлікт, це світова війна, яка поки що триває на території Української держави, упевнений глава Офісу президента Андрій Єрмак. Про це він сказав 22 березня під час виступу у Королівському інституті міжнародних справ у Великобританії (Chatham House). Текст промови Єрмака опубліковано на сайті ОП.

"Сподівання, що війну вдасться "локалізувати" в Україні, марні. Без належної відсічі Москва не зупиниться, і кожна наступна її авантюра неминуче наближатиме світ до гарячого глобального конфлікту", – заявив Єрмак.

Він наголосив, що те, що відбувається в Україні, зараз стосується кожного у світі.

"Війна в Україні – це не просто ще один локальний конфлікт. Це світова війна, яка поки що точиться на території нашої держави. Ще раз наголошу: зазіхання Росії виходять далеко за межі України. Вона претендує на відновлення радянської зони впливу як у Європі, так і в Азії... На російській бойовій техніці знову пишуть "На Берлін!" Знаєте, що це означає? Ми знаємо. Ізраїльтяни знають. Вірте тому, хто обіцяє вас убити", – заявив глава офісу президента.

Він пояснив, що без повноцінного ленд-лізу Україна може лише оборонятися, але без надійної системи ППО довго ефективно захищатися неможливо. Проте країни Заходу не дають її Україні, як і винищувачів, і не хочуть бачити в НАТО.

"Цей страх ескалації зрозумілий. Але цей страх не врятує. Вінстон Черчилль усе пояснив: той, хто між ганьбою та війною обирає ганьбу, отримує і ганьбу, і війну", – сказав Єрмак.

Він нагадав, що 24 березня відбудеться позачергове засідання держав – учасниць НАТО, і закликав "зробити конкретні кроки назустріч Україні або ж сказати чесно й публічно, що таких кроків не буде".

"Чи ви дасте нам нарешті ту зброю, яка дасть Україні змогу лишитися незалежною суверенною державою в міжнародно визнаних кордонах? Ви нарешті відкриєте нам повноцінний ленд-ліз? Чи й далі із занепокоєнням дивитиметеся, як перетворюються на уламки наші міста? Скажу просто: закрийте наше небо або хоча б дайте нам далекобійні системи ППО. Ваш страх ескалації живить агресію. Ваша рішучість стримає її", – заявив Єрмак.

За його словами, інакше Україна спливе кров'ю, обезлюдніє, але в жодному разі не підкориться.

Він закликав Захід надати Україні надійні багатосторонні юридично зобов'язувальні гарантії безпеки, без яких будь-які домовленості "будуть крихкими й тимчасовими, і протримаються рівно до того моменту, коли Росія відновить сили і спробує атакувати знову".

Контекст:

24 березня відбудеться позачерговий саміт НАТО, присвячений російському вторгненню в Україну.

Президент США Джо Байден говорив, що американські війська не братимуть участі у війні в Україні, але, як зазначала амбасадорка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, інші країни НАТО можуть самі вирішити, чи хочуть вони ввести війська. Вона не стала прогнозувати, яке рішення ухвалить позачерговий саміт НАТО.

У НАТО, куди входить 30 країн, неодноразово заявляли, що не мають наміру розміщувати свої військові сили в Україні. Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що пряма допомога Альянсу Україні спровокує Росію на ескалацію насильства.