Єрмак: "Фінляндизація" передбачає збереження країни ціною втрати територій. Ми не відмовимося ані від суверенітету, ані від територіальної цілісності

Єрмак: Будь-яка модель нейтралізації на російських умовах лише гарантуватиме, що ці виклики й ці загрози стануть вічними. Європейські країни, куди втікатимуть ваші біженці?
Фото: president.gov.ua
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак вважає, що ідея "фінляндизації" не допоможе завершити війну Росії з Україною. Про це він сказав 22 березня під час виступу в Королівському інституті міжнародних справ (Chatham House) у Великобританії, текст промови опубліковано на сайті ОП.

Він зазначив, що після російської окупації Криму та вторгнення на Донбас іноземні експерти почали говорити про "фінляндизацію" України. За словами політика, вони мали на увазі нейтральний статус та "особливі" відносини з Росією.

"Та чомусь ніхто з них не говорив, що "фінляндизація" – це збереження держави, її суб'єктності та свободи народу ціною вимушеної втрати певних територій унаслідок агресії. Але ми не відмовимося ані від суверенітету, ані від територіальної цілісності. І коли ми ціною неймовірних зусиль і жертв повернемо свої території, це стане нашою перемогою, але не буде поразкою Росії", – наголосив Єрмак.

Він пояснив, що без рішучих дій світової спільноти ніщо не завадить агресору й далі завдавати ударів по будь-якій точці України, і кожен такий удар "буде ударом по міжнародному праву".

"Скажу простіше: "фінляндизація" України чи гра в будь-яку іншу модель нейтралізації на російських умовах, яка не передбачає побудови нової системи безпеки, лише гарантуватиме, що ці виклики й ці загрози стануть вічними. Тож я спитаю: європейські країни, куди втікатимуть ваші біженці?" – сказав Єрмак.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що мета РФ "демілітаризація та денацифікація України".

Умови завершення війни обговорюють делегації двох країн. Уже відбулося три очні раунди, зараз зустрічі делегацій проводять у відеоформаті. "Дуже складний і в'язкий переговорний процес. Є принципові суперечності. Але простір для компромісу є", – заявив радник керівника Офісу президента, член української делегації на переговорах із РФ Михайло Подоляк.

Сторони публічно не коментують подробиць переговорів. За словами радника керівника Офісу президента України Олексія Арестовича, це вимога низки конвенцій, зокрема Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Президент України Володимир Зеленський назвав пріоритети України на переговорах: завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності.

Якщо Північноатлантичний альянс не готовий прийняти Україну до своїх лав, то має надати їй гарантії безпеки, заявив 1 березня Зеленський. 5 березня, напередодні чергового раунду переговорів із Росією, голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія сказав, що Україна готова обговорювати альтернативні членству в НАТО гарантії безпеки.