"П'ять годин зв'язку не було, ніхто не з'являвся". Єрмак розповів, як відбувався обмін командирів захисників "Азовсталі"

Єрмак згадав, як відбувався обмін, унаслідок якого з полону звільнили командирів захисників Маріуполя
Фото: МВС України / Facebook
Обмін, коли вдалося повернути з російського полону п'ятьох командирів захисників Маріуполя у вересні минулого року, був знаковим і дуже важким, розповів глава Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв'ю журналісту Дмитрові Комарову, яке опублікували 2 червня на YouTube-каналі "Світ навиворіт".

"Треба було скоординувати наших турецьких партнерів, домовитися про цю формулу, що вони нам гарантують повністю їхню безпеку, що ніяких провокацій не буде відбуватися. Це я робив напряму з керівником їхньої розвідки", – розповів Єрмак.

За його словами, він був на зв'язку з керівником СБУ Василем Малюком, секретарем координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Дмитром Усовим. У Туреччині перебував очільник МВС Денис Монастирський, який загинув у січні, начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, в Ер-Ріяді – член української делегації на переговорах із РФ на початку повномасштабного вторгнення Рустам Умеров. Також співробітники СБУ перебували у Польщі.

За словами Єрмака, того дня з ранку все пішло дещо не за планом, була затримка. Першу частину обміну, яка відбувалася на українській території, мали провести приблизно в обід, а вона відбулася о 19.00, розповів глава ОП.

"Малюк, Усов приїхали до місця, і п'ять годин жодного зв'язку не було, ніхто не з'являвся. У той же час відомий політик (Віктор Медведчук, якого віддавали російській стороні. "ГОРДОН") знаходився в літаку в Польщі. Була домовленість, що будь-який рух відбувається, тільки коли ми отримаємо підтвердження, що наших хлопців забрали в Туреччині", – розповів він.

За словами Єрмака, коли російський літак сів в Анкарі, росіяни нікого не пускали. Глава ОП попросив Буданова, щоб він під'їхав і сфотографував командирів, щоб українська сторона була впевнена, що це вони. Він додав, що такі заходи були недаремними, оскільки пізніше з'ясували, що затримка була зумовлена тим, що полонених командирів росіяни звозили з різних місць і з одним із них застрягли на якомусь пропускному пункті.

"Безумовно, ми б сказали, що немає людини – ми все це зупиняємо. І тільки коли ми побачили, як вони зайшли до зали в аеропорту Анкари,  тільки тоді це все закінчилося, приблизно о 0.00", – сказав Єрмак.

Контекст:

21 вересня 2022 року Україна та Росія провели наймасштабніший із моменту початку вторгнення РФ обмін полоненими. Із полону звільнили 215 захисників, із них 108 – азовці. Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими опублікував повний список українців, яких удалося повернути з російського полону внаслідок цього обміну.

Росії передали 55 російських військових і підозрюваного у держзраді Медведчука. Його обміняли на 200 українських захисників. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні не було шкода віддати Медведчука за 200 справжніх воїнів.

Обмін відбувався на локаціях у кількох країнах, зокрема у Чернігівській області в Україні, Саудівській Аравії й Туреччині.

Командирів маріупольського гарнізону – командира "Азову" Дениса Прокопенка (Редіса), його заступника Святослава Паламаря (Калину), в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського (Волину), командира 12-ї бригади оперативного призначення імені Дмитра Вишневецького Дениса Шлегу та командира роти "Азову" Олега Хоменка (Апіса) обміняли в Анкарі.

Згідно з домовленостями, вони залишаться у Туреччині до кінця війни і будуть там під протекторатом президента країни Реджепа Ердогана. За словами дружини Прокопенка, зараз вони живуть на закритому режимному об'єкті, у них є певний режим, регламентовані дзвінки і доступ до інформації.