Кабмін України ухвалив постанову, яка створює умови для масового виробництва безпілотників в Україні – Мінцифри

Військові застосовують на фронті зокрема й дрони українського виробництва
Фото: wikipedia.org
Кабінет Міністрів України на засіданні 24 березня ухвалив постанову, яка створює умови для масового виробництва безпілотних літальних апаратів в Україні. Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації України.

"Тепер компанії зможуть розвиватися, масштабуватися, реінвестувати прибуток і конкурувати з іноземними компаніями. Це можливість технологічно посилити наших захисників та захисниць на фронті, а також активно розвивати власне виробництво безпілотників", – ідеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що постанова змінює вимоги до "застарілих і забюрократизованих правил, які фактично стимулювали українські компанії йти з вітчизняного ринку".

"Нове законодавство прискорить купівлю дронів, їх постачання на фронт і головне – створить умови для українського бізнесу. Ухвалена постанова дає старт масовому виробництву БПЛА в Україні. Адже тепер виробникам не потрібно витрачати кілька місяців на паперову тяганину, а замість зайвої бюрократії вони можуть займатися безпосередньо виробництвом БПЛА", – повідомили у пресслужбі.

Також виробники безпілотників зможуть отримувати більший прибуток і потім реінвестувати його у подальший розвиток.

"Одна з формул розрахунку закупівельної вартості БПЛА має такий вигляд: витрати на виробництво плюс відсоток від прибутку. Раніше прибуток на іноземні комплектуючі був 1%, на власні товари та послуги – 30%. Низький прибуток не дозволяв компаніям розвиватися. Щоб стимулювати розвиток БПЛА в Україні і залучити більше компаній до виробництва, держава підняла частку прибутку до 25%", – ідеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що постанова спрощує укладання контрактів, приймання товару, допуск до експлуатації і постачання на фронт.

"З одного боку, підприємства отримують сприятливі умови для розвитку і масштабування, а з іншого – наші військові отримуватимуть швидше і більше безпілотників на фронті", – додали у пресслужбі.

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав рішення Кабміну "історичним".

"Сьогоднішнє рішення дозволить виробникам БПЛА активніше розвиватися, масштабуватися, реінвестувати прибуток, конкурувати з іноземними компаніями. Замість витрачання місяців на непотрібну паперову та бюрократичну роботу – пришвидшений допуск БПЛА до експлуатації, їх закупка та постачання на фронт", – написав він у Telegram.

Як повідомив у Telegram представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, Кабмін погодив пропозицію Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості та Міністерства цифрової трансформації щодо реалізації протягом двох років експериментального проєкту оборонних закупівель безпілотних систем українського виробництва. Також затверджено порядок реалізації експериментального проєкту.

Контекст:

Україна має розвивати своє виробництво безпілотників, щоб не бути залежною від техніки з-за кордону, заявив міністр оборони України Олексій Резніков 6 березня.

Глобальна фандрайзингова платформа United24 разом із Генеральним штабом ЗСУ й Міністерством цифрової трансформації України на початку липня 2022 року заявили про спільний проєкт "Армія дронів". Програма передбачає системну закупівлю дронів, їх ремонт і курс навчання пілотів.

Як заявляв Федоров, він сподівається, що проєкт зможе зібрати стільки коштів, щоб забезпечити дронами військових по всій лінії фронту.

ЗСУ використовують різні безпілотники українського виробництва – "Лелека-100", SKIF, "Фурія", "Валькірія", Spectator та інші.

22 березня 2023 року "Економічна правда" писала, що українські виробники безпілотників не можуть збільшити обсяги випуску продукції. Одна з причин – правила, які встановила держава. Зокрема, як вказано у статті, держава не купує українських дронів за ринковою ціною. Ще одна проблема полягала в тому, що у лютому держава скасувала податки на імпорт безпілотників, але залишила їх для компонентів.