Канада надасть Україні понад 40 протиповітряних ракет AIM-9 – міністерка оборони

Канада безплатно надасть Україні ракети AIM-9
Фото: David Monniaux / wikipedia.org

Канада безплатно передасть Україні 43 ракети класу "повітря – повітря" AIM-9 із запасів збройних сил Канади.

Про це 25 травня після 12-го засідання контактної групи з питань підтримки України у форматі "Рамштайн" повідомила міністерка оборони Канади Аніта Ананд, яку цитує пресслужба відомства.

У міноборони Канади очікують, що ракети допоможуть Україні захистити своє небо від ракетних атак військ РФ, які тривають.

Ананд уточнила, що оголошене у квітні 2023 року доправлення для ЗСУ стрілецької зброї та боєприпасів відбувається за графіком. В Україну, заявила вона, уже доправили автомати, набори для чищення і магазини, а найближчими тижнями планують доправити 1 млн набоїв калібру 5,56 мм і 4800 автоматів.

Як запевняє міністерка, до літа обіцяні 21 тис. одиниць стрілецької зброї та 2,4 млн набоїв будуть вже в Україні.

AIM-9 Sidewinder – американська ракета класу "повітря – повітря" ближнього радіуса дії. Вона є на озброєнні у США, Великобританії, Франції, Німеччині, Австралії та інших країн світу.

Контекст:

Канада послідовно підтримує Україну, з початку 2022 року вона виділила понад 8 млрд канадських доларів ($5,92 млрд) на військову, фінансову, гуманітарну допомогу, зазначено на сайті уряду країни. Зокрема, вона охоплює ЗРК NASAMS із відповідними боєприпасами, 39 бойових броньованих машин підтримки, протитанкову зброю, гаубиці M777 і боєприпаси до них.

Крім того, Канада входить у коаліцію з надання Україні західних танків. Країна доправила в Україну вісім танків Leopard.

24 лютого уряд Канади заявив про надання Україні додаткової допомоги у сфері безпеки на 32 млн канадських доларів ($23 млн). Вона містить 7,5 млн канадських доларів ($5,5 млн) на розмінування; понад 13 млн канадських доларів ($9,5 млн) на зусилля щодо забезпечення підзвітності, зокрема на боротьбу із сексуальним насильством в умовах війни; понад 12 млн канадських доларів ($8,8 млн) на протидію хімічним, біологічним, радіологічним і ядерним загрозам.

21 квітня Канада оголосила про виділення чергового пакету військової допомоги Україні на 39 млн канадських доларів ($28,86 млн). За даними уряду Канади, з лютого 2022 року країна надала Україні військову допомогу на суму понад 1 млрд канадських доларів (понад $0,74 млрд).