"Коли ми були вже готові, почався обстріл армією РФ по коридору". Мер Маріуполя розповів про відкладену евакуацію

У Маріуполі евакуацію зупинили, із Волновахи встигли вивезти 400 людей
Фото: mariupolrada / Telegram
Росіяни розпочали обстріл "зелених коридорів" у Донецькій області, коли ними вже готові були вивозити людей. Про це повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко, його звернення опубліковано у Telegram міськради Маріуполя о 13.30.

Він нагадав, що сьогодні центральній владі України надійшло підтвердження від міноборони РФ, що прохід із Маріуполя безпечний.

"Ми дістали гарантію тиші і визначили три локації. Почали інформувати жителів і збирати вас, маріупольці, у цих локаціях, щоб безпечно можна було евакуюватися. За підтримки Червоного Хреста ми мали прямувати у бік Запоріжжя. Але, на жаль, коли ми були вже готові, почався обстріл регулярною армією Російської Федерації по коридору, яким ми мали їхати", повідомив мер.

Він наголосив, що зараз немає режиму тиші і рух із Маріуполя до Запоріжжя небезпечний. Переговори тривають, у місті чекають на оголошення режиму тиші, щоб гарантувати безпечну евакуацію жителів.

У Волновасі – аналогічна ситуація, але, попри обстріли, 400 людей звідти та з навколишніх сіл удалося евакуювати, поінформував голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко.

"Це ті люди, хто самотужки зміг напередодні дістатися до населеного пункту, неподалік якого зупинилася колона евакуаційного транспорту", – пояснив він.

Голова ОДА зазначив, що сьогодні влада збиралася евакуювати значно більше людей, але рух колони довелося зупинити, оскільки росіяни знову розпочали нещадний обстріл Волновахи.

Контекст:

Маріуполь уже 10-й день відбиває наступ російських військ. Місто регулярно обстрілюють, гинуть мирні жителі.

1 березня віцепрем'єр-міністерка – міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що ситуація у низці міст Донецької та Луганської областей, де триває війна, є гуманітарною катастрофою.

5 березня Росія й Україна за посередництва Червоного Хреста домовилися про гуманітарні коридори у Волновасі та Маріуполі Донецької області. Евакуйовувати людей планували двома маршрутами, обидва в Запоріжжя.

Проте, за словами Верещук, окупанти використали режим припинення вогню для просування вперед, а невдовзі порушили домовленості й розпочали обстріл із важкого озброєння. Місцева влада зупинила евакуацію.