Командування Медичних сил із початку року не закупило жодної аптечки для військових – нардепка

Нардепка розповіла про проблему з аптечками для військових
Фото: Командування Медичних сил Збройних Сил України / Facebook
На 2023 рік командування Медичних сил Збройних сил України не закупило жодної аптечки для військових, оскільки вони надходять через міжнародну технічну допомогу і їх без перевірки видають військовим. Про це 1 серпня заявила членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Соломія Бобровська у Facebook.

"За 2023 рік не було закуплено командуванням Медсил жодної аптечки. При тому командування не вітає опублікування потреб для бійців через Facebook, бо для цього є офіційна процедура через начмедів і заявку на КМС (командування Медичних сил). І нема чого в соцмережах робити скандали!" – написала вона.

За словами Бобровської, усі аптечки надходять у Медсили ЗСУ через міжнародну технічну допомогу і тому їх не перевіряють. В Україні досі немає стандартів вимог якості до тактичної аптечки, наголосила депутатка. За її словами, аптечки в силах оборони – це "уся палітра асорті, яку можна купити всіма можливими способами по всьому світу". Зокрема, немає вимог щодо якості турнікетів.

"Я знаю потреби в кількості аптечок, які ми подаємо нашим партнерам – це сотні тисяч. Тому, дорогі волонтери, закатайте рукава і збирайте гроші далі, бо аптечки – це біль наш і бійців", – написала Бобровська.

Також вона заявила про проблему списання аптечок – це зробити майже неможливо, а отже, і надати запит на нові теж неможливо. Тому, за словами Бобровської, військові купують собі турнікети чи комплектовання належної якості як можуть.

Вона пропонує провести перевірку командування Медичних сил ЗСУ.

Контекст:

Питання аптечок обговорювали в комітеті Верховної Ради після того, як 20 липня волонтерка й ексдепутатка Оксана Корчинська розповіла у Facebook, що одній із бойових бригад надіслали неякісні кровоспинні турнікети. Медики бригади розповіли, що один із них порвався під час використання.

Інструкторка з тактичної медицини, співавторка програм підготовки з тактичної медицини Генштабу Марія Назарова розповіла виданню "Бабель", що аптечки, які отримують бійці на фронті, можна розділити на три групи. Перша – це видані державою, комбінація міжнародної допомоги й українських запасів. Друга – міжнародна допомога від партнерів. Третя – закуплені волонтерами. За її словами, 90% якісних аптечок бойових медиків зібрали саме волонтери. Щодо безпосередньо турнікетів, держава не закуповує їх централізовано й у великих обсягах, розповіла Назарова. За її словами, командування ніколи не купувало американських турнікетів CAT, які вважають найкращими, а лише отримувало їх як допомогу. Також немає державного стандарту якості турнікетів.

Представники волонтерського руху, інструктори з тактичної медицини, громадські організації звернулися до військового керівництва з вимогою врегулювати ситуацію із забезпеченням особового складу і медиків сил оборони, а також з організацією процесу надання першої допомоги й евакуації поранених. Її опублікував благодійний фонд "Лелека-Україна" 26 липня.

Нардеп, заступник голови комітету з нацбезпеки Єгор Чернєв ("Слуга народу") розповів у Facebook, що комітет викликав для звіту командувачку Медичних сил Тетяну Остащенко і дав два тижні на вжиття заходів. За цей час усі аптечки мають перевірити й усі неякісні компоненти мають замінити. Бійців просять повідомляти, чи змінюється ситуація з аптечками.