Командування Сил спецоперацій підтвердило захоплення бойовиками "ЛНР" двох українських розвідників

Сьогодні бойовики "ЛНР" заявили про затримання "українських диверсантів"
Фото: ЕРА

У командуванні Сил спеціальних операцій Збройних сил України заявили, що захоплені бойовиками "ЛНР" "українські диверсанти" є розвідниками, зв'язок з якими був утрачений 11 лютого 2017 року.

Прес-служба командування Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних сил України (ЗСУ) підтвердила, що затримані бойовиками "ЛНР" так звані українські диверсанти є військовослужбовцями ЗСУ.

Про це йдеться на сторінці командування ССО ЗСУ у Facebook.

"На відміну від представників РФ, ми не відмовляємося від своїх хлопців. Як повідомлялося раніше прес-центром штабу АТО, 11 лютого 2017 року був утрачений зв'язок з розвідниками, які виконували завдання в зоні проведення антитерористичної операції на території Луганської області. Після встановлення факту відсутності зв'язку представниками ЗСУ була проведена низка заходів щодо встановлення місцезнаходження своїх військовослужбовців, зокрема і через можливості російської сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК). Проведені заходи результатів не дали", – йдеться в повідомленні.

У штабі повідомили, що відео бойовиків "ЛНР", оприлюднене сьогодні, дало можливість переконатися, що зниклі військовослужбовці живі і перебувають у полоні.

"Представники спецслужб іншої країни (Росії. – "ГОРДОН") та підконтрольних їй терористичних груп працюють зі своїми бранцями за звичною схемою. Фізичні тортури та психологічний тиск, психотропні речовини, зневага до особистості є звичними елементами їхньої діяльності, за допомогою яких бойовики змушують зізнаватися заручників у тих учинках, до яких вони не мають жодного стосунку", – ідеться в повідомленні.

За даними командування ССО, бійці виконували "штатні завдання з ведення спеціальної розвідки". Завдання не були пов'язані з підривною діяльністю і не загрожували мирному населенню.

"Ми ініціюємо звернення до міжнародних правозахисних організацій, СЦКК, спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, інших організацій, громадських і державних діячів з проханням забезпечити дотримання людського поводження і скорішого повернення додому військовослужбовців ЗСУ, які потрапили до рук терористів на підконтрольній їм території Луганської області. Наполягаємо на проведенні незалежної медичної експертизи із залученням міжнародних експертів щодо оцінки і контролю за фізичним та психічним станом воїнів-розвідників ЗСУ, які перебувають у заручниках", – заявили в прес-службі.

Командування ССО висловило побажання про проведення окремої експертизи щодо виявлення застосування до полонених бійців психотропних препаратів.

4 лютого близько 7.50 на одній з вулиць окупованого Луганська вибухнув автомобіль Toyota, у якому був "голова народної міліції ЛНР" Олег Анащенко. Крім нього, в автомобілі була ще одна людина, яка також загинула. Бойовики "ЛНР" звинуватили в смерті Анащенка українські спецслужби.

6 лютого видання "Росбалт" з посиланням на джерело в так званому міністерстві держбезпеки "ЛНР" повідомило, що у Луганську затримали українського майора, який зізнався в організації та виконанні вбивства Анащенка. У Міноборони України це спростували.