Контрнаступ України буде дуже приголомшливим – ексдиректор ЦРУ Петреус

Удар української армії буде комплексним, вважає Петреус
Фото: ЕРА

Глава Центрального командування США у 2008–2010 роках, ексдиректор ЦРУ генерал Девід Петреус заявив в ефірі BBC Radio 4, що український контрнаступ буде "дуже приголомшливим". Про це 3 червня повідомило видання The Guardian.

Петреус припускає, що українська армія успішно проводитиме загальновійськові операції з проривом оборонних споруд противника, розмінуванням, застосуванням броньованої техніки та артилерії, використанням засобів радіоелектронної боротьби і протиповітряної оборони, інших складників комплексного впливу на ворога.

Американський генерал вважає, що впродовж перших 7296 годин контрнаступальної операції сили оборони України "неминуче досягнуть кульмінації", російські окупанти зазнають втрат, а продовження тиску з боку українців "може привести в рух усю російську оборону в цьому районі", відкривши "інші можливості" на флангах.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

У травні Петреус звертав увагу, що російська армія в Україні не змогла досягти своєї мети під час так званого зимового наступу, тоді як українська готує значні резерви, оснащені західним озброєнням.

Контекст:

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов на початку січня сказав, що Україна навесні планує серйозний наступ.

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі 26 квітня заявив, що українці перебувають у добрій позиції і зможуть зробити "сюрприз". Він додав, що 98% обіцяної партнерами бойової техніки уже передали в Україну.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський зазначав, що Україна буде готова розпочати контрнаступ, "щойно отримає зброю, про яку домовилася з партнерами".

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов заявив 9 травня, що рішення про остаточний варіант контрнаступу ще не ухвалили.

23 травня Буданов повідомив, що контрнаступ незабаром почнеться, необхідний мінімум зброї в України вже є.