"Кожен мешканець розтрощеного будинку хоче, щоб його будинок відновили". Терехов розповів про відновлення Харкова

Окупанти регулярно обстрілюють Харків
Фото: ЕРА

Частина харків'ян не довіряє експертизі, якщо вона визнала обстріляний російськими окупантами житловий будинок аварійним і таким, що не підлягає відновленню. Про це мер Харкова Ігор Терехов повідомив "Радіо Свобода" в інтерв'ю, яке опублікували 17 червня.

Йшлося про три будинки у центрі міста – на вулицях Свободи та Мироносицькій.

"Кожен мешканець із розтрощеного будинку хоче, щоб його будинок відновили. І це природно, і це справедливо і правильно", – сказав він.

Терехов підкреслив, що багато залежить від стану будинку.

За словами мера, деякі експертні оцінки засвідчили, "що неможливо ці будівлі зберегти у тому стані, у якому вони є зараз".

"Це експертиза фундаментів, експертиза несучих конструкцій, експертиза стропильних систем і огороджувальних конструкцій. Це все, може, і не бачать зараз мешканці. Але це все є в експертизі. І ОВА, спираючись (хочу сказати, що такі рішення не ухвалює міська рада, а ухвалює ОВА) на звіти експертів, зробила рішення комісії, що ці будинки повинні бути знесені. Але я спілкувався з деякими мешканцями всіх будинків. Вони сказали, що, мабуть, була упереджена експертиза, хоч такого не було", – пояснив Терехов.

Він зазначив, що розуміє емоційне напруження у людей під час війни.

"І щоб зняти всі емоції, які могли б бути, я сказав таким чином: ми не будемо зараз зносити ці будинки, ми проведемо ще одну незалежну експертизу і будемо базуватися на цих даних, а потім будемо ухвалювати рішення. Але основне, що повинні розуміти люди, – у разі, якщо будуть знесені ці будинки, то обов'язково будуть умови для наступних забудовників, щоб вони дали квартири у нововідбудованих будинках у цьому ж місці", – наголосив Терехов.

За його даними, у Харкові понад 5 тис. будинків, які внаслідок війни потрібно відновлювати або реставрувати. Приблизно 200 будівель відбудували у 2022 році.

"Хто платить? Платить міський бюджет, і є субвенція з держави нашої. Коли був [у Харкові президент України] Володимир Зеленський, ми розмовляли, і нам була передана частина бюджету державного для відбудови. Ми його теж використовували для відбудови. Але ми підрахували приблизні збитки, які є,  $9,5 млрд", – пояснив мер.

Він уточнив, що йдеться про все, не лише про житловий фонд, оскільки "неможливо зробити житло, а не підвести комунікації, інфраструктуру, дороги, транспорт".

"Жодна держава самостійно зараз не може дозволити таких коштів. Тому нам потрібне багатовекторне фінансування. Це і Світовий банк, і ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку. – "ГОРДОН")", – наголосив Терехов.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області від початку повномасштабної війни – із 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли.

Більшість населених пунктів регіону українська армія деокупувала восени, під контролем російських окупантів залишається кілька десятків сіл.

Окупанти й далі регулярно обстрілюють Харків і щодня – прикордонні населені пункти Харківської області