Кравчук: Я відчуваю, у Росії хочуть, щоб на Донбасі був мир

Кравчук: Війні не може бути продовження. Її треба завершувати миром
Фото: leonid-kravchuk.com.ua

Росії набридла війна на Донбасі, тому російська делегація у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на сході України вже не "чіплятиметься" за питання пролонгації українського закону про особливий статус Донбасу. Таку думку висловив голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук.

Глава української делегації у тристоронній контактній групі, перший президент незалежної України Леонід Кравчук висловив думку, що в Росії хочуть миру на Донбасі. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню "Сьогодні".

"Я уважно слухаю всіх росіян: президента, міністра закордонних справ, [заступника глави адміністрації президента РФ Дмитра] Козака, [голову російської делегації у ТКГ Бориса] Гризлова. Я відчуваю, що вони теж хочуть, щоб на Донбасі був мир. Я відчуваю це. Я не гарантую, що я вже все зрозумів до деталей, заглянув, вибачте, у душу кожного з них. Але, думаю, Росії також набридла війна, російські матері, сини яких гинуть на Донбасі, плачуть такими ж гіркими сльозами, як і українські. Тому війні не може бути продовження. Її треба закінчувати миром", – зазначив Кравчук.

Він висловив думку, що російська сторона вже не "чіплятиметься" за питання пролонгації українського закону про особливий статус Донбасу.

"Якщо раптом ми відчуємо, а я допускаю таке, що вони не хочуть жодних поступок: ми показуємо, що ми готові, а вони кажуть: "Ні"... Ну що ж, тоді, принаймні я, мені вистачить мужності, сили й волі сказати: ми робили все, що могли, виходячи з української законодавчої бази, Конституції, міжнародного права, але нас не почули, тому я бачу, що мінський процес не має перспективи. Ми починаємо шукати інші можливості", – підкреслив голова української делегації.

Кравчук сказав, що не буде на перемовинах вдавати, що він або українська сторона нічого не роблять.

"Я не буду, вибачте на слові, формальним виконавцем чиєїсь волі. Я не схилятиму голови ні перед ким. Я скажу правду, і люди її побачать", – додав перший президент України.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Перемовини про врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи в Мінську (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Донедавна українську делегацію в Мінську очолював другий президент України Леонід Кучма. 28 липня Офіс президента України повідомив, що Кучма подав у відставку і більше не братиме участі в роботі ТКГ.

30 липня президент України Володимир Зеленський призначив головою делегації Кравчука. Перший президент заявляв, що своєю основною місією на цій посаді вважає завершення війни на Донбасі.