Кравчук пропонує замінити формулювання "особливий статус Донбасу"

Кравчук: Треба шукати таку позицію, яка відповідає інтересам, але не ставить Україну у становище невиконання
Фото: depositphotos.com

Формулювання "особливий режим адміністративного управління" замість "особливий статус Донбасу" відповідало б законам України, вважає голова української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук.

Перший президент України, голова української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук в ефірі каналу "Дом" 12 серпня заявив, що формулювання "особливий статус Донбасу" потрібно змінити, щоб воно відповідало законодавству України.

"Зараз ідеться про те, що треба особливий статус. Так принаймні сформульовано в документах у межах мінської тристоронньої групи. Ми пропонуємо замість загального поняття "особливий статус" ввести інші поняття. І закон України, який готують і вже готовий, що стосується війни на Донбасі й миру на Донбасі... Ми просимо зрозуміти нас і [ввести] формулювання "особливий режим адміністративного управління". Це відповідає реформам, які проводять щодо місцевого самоврядування в Україні та наших законів. А якщо ставлять завдання ввести це все до Конституції ще, як це іноді звучить із боку Росії, то це зараз нереально. Ми не знайдемо стільки голосів, щоб проголосували за цю позицію. Треба шукати таку позицію, яка відповідає інтересам, але не ставить Україну у становище невиконання", – сказав Кравчук.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.

Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Донедавна українську делегацію в Мінську очолював другий президент України Леонід Кучма. 28 липня Офіс президента повідомив, що Кучма подав у відставку і більше не братиме участі в роботі ТКГ.

30 липня президент України Володимир Зеленський призначив головою делегації Кравчука.