Кравчук пояснив, яким може бути план Б щодо врегулювання ситуації на Донбасі

Кравчук: Форми тиску ми знайдемо
Фото: leonid-kravchuk.com.ua
Українська сторона сподівається на дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі, тому що війна не є філософією демократичної України, заявив глава української делегації у тристоронній контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук.

Якщо в переговорах щодо Донбасу не буде зрушень, Україна запропонує Заходу від'єднати Росію від міжнародної платіжної системи. Про це в інтерв'ю телеканалу "Україна 24" увечері 5 грудня повідомив глава української делегації у тристоронній контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук.

Відповідаючи на запитання журналіста, який у Києва може бути план Б щодо врегулювання ситуації на Донбасі, Кравчук сказав: "Тут я скажу свою думку. Якщо до кінця року... цього не відбудеться, то, я думаю, початок нового року буде початком нового стандарту нашого розуміння ситуації, наших пошуків нових впливів і наших пропозицій щодо тиску на агресора... Це можуть бути санкції, які мають назву міжнародна платіжна система. Ми будемо цього просити і вимагати".

Він підкреслив, що Україна сподівається на дипломатичне врегулювання ситуації, тому що війна не є "філософією демократичної України".

"Якщо Росія не хоче домовитися в дипломатичний, політичний спосіб, ми маємо зробити все, щоб її змусили зупинити агресію і відновити територіальну цілісність України через тиск світової спільноти та України. А форми тиску ми знайдемо", – зазначив Кравчук.

На запитання, чи допоможе воєнний стан перемогти у війні на Донбасі, Кравчук відповів: "У жодному разі".

Про план Б щодо Донбасу у 2019 році говорив президент України Володимир Зеленський. Він заявляв, що в разі, якщо територію Донбасу не вдасться звільнити найближчим часом, жителям окупованих територій забезпечать можливість почекати цього на підконтрольній Києву території.

У травні глава Офісу президента Андрій Єрмак розповідав, що Україна має намір до кінця року зробити все залежне від неї для завершення війни на Донбасі.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії. На переговорах у Мінську присутні представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР".