Кравчук заявив, що готовий до компромісів у переговорах стосовно Донбасу

Кравчук: Я буду виступати за те, щоб були задіяні конкретні кроки
Фото: leonid-kravchuk.com.ua

Перший президент України Леонід Кравчук, який 30 липня став новим головою української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, заявив, що має намір домагатися на переговорах переходу від слів до конкретних дій.

Призначений головою української делегації у тристоронній контактній групі Леонід Кравчук в інтерв'ю агентству "РБК-Україна" заявив, що його місія полягатиме в тому, щоб закінчити війну.

"Місія у нас у всіх одна – і в мене, й у вас, і в усіх, хто любить Україну і цю землю. Місія одна – закінчити війну і щоб в Україні панував мир, щоб ми жили спокійно: без крові, без жахів, без утрат, без руйнувань. Така в мене місія залишається, щоб на Донбасі і в Україні був мир. Я буду робити для цього все, що зможу. Будемо йти на компроміси", – зазначив він.

Відповідаючи на запитання журналіста, на які компроміси він готовий у питанні статусу Донбасу, Кравчук сказав, що виступатиме за те, щоб від загальних слів переходити до конкретних дій.

"Щоб це було управління, яке принесе користь людям, які там живуть, і люди відчують, що вони є господарями своєї землі. Тому що політична незалежність України існує 30 років, але ви ж спостерігаєте, не в усьому і не скрізь ми добилися політичних успіхів у тому, що маємо політичну незалежність. Тому треба конкретні кроки. Я буду виступати за те, щоб були задіяні конкретні кроки", – підкреслив перший президент України.

Він сказав, що президент Володимир Зеленський закликав його не ставити перед собою нездійсненних завдань, вирішити одне питання і поступово переходити до інших.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.

Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Донедавна українську делегацію в Мінську очолював другий президент України Леонід Кучма. 28 липня Офіс президента повідомив, що Кучма подав у відставку і більше не братиме участі в роботі ТКГ.

30 липня президент України Володимир Зеленський призначив головою делегації Леоніда Кравчука.