Кучма заявив, що "Нормандська четвірка" проведе зустріч до виборів президента Росії

Кучма: Волкер займає активну позицію порівняно зі своєю попередницею
Фото: ЕРА

Представник України у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма заявив, що зустріч "Нормандської четвірки" найближчим часом не принесе результату, однак вона має відбутися до виборів президента РФ.

Другий президент, представник України у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма заявив, що лідери країн "Нормандської четвірки" (України, Росії, Франції і Німеччини) проведуть зустріч до президентських виборів у РФ. Про це він сказав журналістам 12 грудня, повідомляють "Українські новини".

"До виборів – так, але цього року, ви розумієте, що ні", – відповів Кучма на запитання про можливу зустріч лідерів "Нормандської четвірки".

Він також зазначив, що на дату зустрічі "Нормандської четвірки" впливає ситуація в Німеччині із формуванням влади після виборів у цій країні. На думку Кучми, проведення зустрічі найближчим часом не принесе результату.

Він також висловив сподівання, що у вирішенні ситуації на Донбасі зможуть допомогти США. Кучма заявив, що спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер "дуже активну позицію займає порівняно з попередницею (уповноваженим Держдепартаменту США у справах Європи та Євразії Вікторією Нуланд. – "ГОРДОН")".

Колишній президент також акцентував на неможливості введення на Донбас миротворчої місії ООН без виведення російських військ і техніки з території України.

На запитання про підсумки 2017 року в контексті вирішення ситуації в Донецькій і Луганській областях Кучма відповів, що не можна говорити про якийсь прогрес, хоча у процесі вирішують багато соціально-економічних питань, які впливають на рівень життя жителів Донбасу.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Переговори про врегулювання конфлікту відбуваються у тристоронній контактній групі, а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини і Росії.

Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. Сторони домовилися затвердити основу дорожньої карти з реалізації Мінських угод.

9 грудня 2017 року в Мінську пройшли переговори радників президентів країн нормандського формату. Зустріч проходила в закритому для преси режимі. Основним питанням на ній була ситуація з обміном утримуваними особами на Донбасі.

Президентські вибори у РФ пройдуть 18 березня 2018 року.