Кулеба поспілкувався з Блінкеном про нову військову допомогу та санкції проти Росії

Розмова Блінкена (на фото ліворуч) та Кулеби була телефонною
Фото: ЕРА
Увечері 7 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у Twitter про свою розмову з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

"Провів телефонну розмову з Блінкеном щодо нової військової допомоги, нових санкцій проти Росії та підготовки важливих заходів у контексті наближення роковин повномасштабного вторгнення РФ", – написав український дипломат.

За його словами, "Росія грубо помиляється, якщо думає, що хтось втомиться боротися зі злом, яке вона несе".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

США послідовно підтримують Україну в боротьбі проти російської агресії. Із початку повномасштабної війни США надають допомогу Україні переважно за системою "президентського скорочення" запасів Пентагону. Окрім того, США допомагають Україні в межах Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) у тривалішій перспективі – укладаючи контракти з промисловістю на виробництво зброї.

Окремо у Сполучених Штатах ухвалили закон про лендліз для України, згідно з яким США зможуть позичати або здавати в оренду засоби захисту Україні й іншим країнам Східної Європи. Амбасадорка України у США Оксана Маркарова пояснила, що для оборонної допомоги Україні міноборони США поки що використовує програми безоплатного передавання зброї, а лендліз – це додатковий інструмент, який будуть застосовувати в разі потреби.

Загалом США виділили Україні допомоги у сфері безпеки на суму $30 млрд із початку роботи адміністрації президента Джо Байдена (2021 року). із 2014 року Сполучені Штати виділили Україні допомогу у сфері безпеки на суму понад $32 млрд.