Кулеба: РФ погрожує закрити місії ОБСЄ на кордоні з Україною. Мета очевидна

Росія послідовно зневажає ОБСЄ, заявив Кулеба
Фото: ЕРА
Україна виступає за продовження роботи місій ОБСЄ в російських пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк" після закінчення дії строку їхнього мандата.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 15 червня на брифінгу з головою ОБСЄ Анн Лінде в Києві, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Міністр підкреслив, що РФ послідовно зневажає ОБСЄ.

"Москва відмовилася пояснити концентрацію своїх військ у рамках Віденського документа, а це обов'язок його учасників, підриває довіру, вийшовши з Договору про відкрите небо", – пояснив він.

Кулеба нагадав, що у травні Росія перешкодила продовженню мандата місії ОБСЄ на кордоні з Україною на стандартний чотиримісячний період, скоротивши його вдвічі.

"А зараз погрожує повним закриттям цих місій. Мета цих зусиль для всіх очевидна – Росія не хоче, щоб незалежні спостерігачі ОБСЄ бачили хоча б що-небудь із тих військових зусиль, до яких вдається Росія вздовж українського кордону. Україна наполягає, що місія в "Гуково" і "Донецьку" має продовжити роботу і після 31 липня. Шантаж і зневагу з боку Росії до ОБСЄ можуть зупинити лише принципова позиція та дії цієї організації, а Україна завжди стоятиме на боці ОБСЄ в цій боротьбі", – додав Кулеба.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази. За даними Організації Об'єднаних Націй, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

Місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" працює із 24 липня 2014 року, її запросила Росія. Спостерігачі повідомляють про ситуацію на цих КПП, а також про пересування через кордон.

29 липня 2014 року почала роботу спеціальна моніторингова місія ОБСЄ – неозброєна цивільна місія, яка стежить за ситуацією в усіх регіонах України. Місія регулярно готує звіти про умови у країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі.