Кулеба заявив, що Україна не має наміру вести переговори з бойовиками "ЛНР" та "ДНР"

Кулеба: Це конфлікт між Росією та Україною, що вилився в російську агресію, і ми вестимемо переговори з ними
Фото: EPA
Україна не має наміру вести переговори з бойовиками "ДНР" та "ЛНР". Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу 27 січня, повідомляє "РБК-Україна".

За його словами, таку вимогу висуває Росія. Її метою є зняття із себе відповідальності за те, що відбувається на Донбасі, і позиціювання себе не як учасника конфлікту.

"Цього не станеться, це питання принципу", сказав він.

Міністр нагадав, що прямих переговорів із бойовиками не передбачено Мінськими угодами, і це не відповідає тому, як розвивався конфлікт.

"Це конфлікт між Росією та Україною, що вилився в російську агресію, і ми вестимемо переговори з ними", наголосив він.

25 січня німецьке агентство dpa повідомило, що 26 січня на зустрічі країн "Нормандської четвірки" на рівні радників планують домовлятися про переговори української влади з бойовиками "ЛДНР". Глава Офісу президента України Андрій Єрмак, який представляв на переговорах Україну, заявляв, що українська сторона не вестиме прямих переговорів із сепаратистами.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку й російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

Український уряд відмовляється вести переговори з бойовиками "ЛДНР".

Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) та "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

На переговорах радників лідерів країн "Нормандської четвірки" в Парижі 26 січня сторони погодили комюніке й підтримали режим припинення вогню. Наступна зустріч у нормандському форматі має відбутися за два тижні в Берліні.