Кулеба закликав не розглядати контрнаступ України "як останній" – можливо, треба буде готуватися до наступного

Україна "не знає", чим закінчиться контрнаступ проти РФ, зазначив Кулеба
Фото: EPA
Якщо Україна не досягне успіху в контрнаступі проти країни-агресора Росії, то готуватиметься до наступного.

Про це в інтерв'ю Bild, опублікованому 10 травня, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Він закликав "не розглядати цей контрнаступ як останній" – "тому що ми не знаємо, що із цього вийде".

Кулеба зазначив, що якщо Україна досягне успіху в контрнаступі проти РФ у звільненні своїх територій, то "врешті-решт ви скажете: "Так, він був останнім", але якщо ні, отже, треба готуватися до наступного контрнаступу".

Контекст:

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов на початку січня сказав, що Україна навесні планує серйозний наступ.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив в інтерв'ю, яке вийшло 5 квітня, що деталі про контрнаступ знає "не більше ніж четверо-п'ятеро людей на планеті".

У середині квітня Буданов, коментуючи перспективи українського контрнаступу, заявив, що "найближчим часом усі це побачать і відчують". На прохання схарактеризувати наступ ЗСУ, який готують, глава ГУР МО відповів: "Буде швидко".

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі 26 квітня заявив, що українці наразі в добрій позиції і зможуть зробити "сюрприз".

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський зазначав, що Україна буде готова розпочати контрнаступ, "щойно отримає зброю, про яку домовилася з партнерами".

Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов в інтерв'ю The Independent, опублікованому 7 травня, сказав, що, коли розпочнеться контрнаступ ЗСУ, Росія буде в паніці.

Остаточного плану українського контрнаступу ще не затверджено, є кілька варіантів, зазначив 9 травня Данілов.