Лубінець заявив, що повністю відповідальною за розпуск місії ООН із розслідування теракту в Оленівці є Росія

29 липня в Оленівці загинуло приблизно 50 українських військовополонених
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook
Лише перешкоди з боку Росії спричинили припинення місії ООН щодо встановлення обставин обстрілу СІЗО в Оленівці Донецької області, де утримували українських військовополонених. Про це уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявив у Telegram.

За його словами, Україна на всіх рівнях озвучувала важливість повного розслідування злочинів російської армії, через які загинули українські військовополонені. І саме Росія не надала доступу до Оленівки ні Україні, ні міжнародним організаціям.

Лубінець зазначив, що ще одним чинником, який, імовірно, може бути причиною розпуску місії, є те, що із трьох іноземців, які входять до її складу, фактично всі перебувають під впливом Росії.

"Я закликаю світ не опускати руки, а продовжувати спроби змусити Росію показати сліди скоєного злочину! Це не гра у схованки, це цинічний злочин, за який повинне бути покарання", – написав Лубінець.

Про те, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вирішив розформувати місію з розслідування обстрілу СІЗО в Оленівці 5 січня, заявив його спікер Стефан Дюжаррік. Рішення ухвалили у зв'язку з відсутністю необхідних гарантій безпеки й "умов, необхідних для розгортання місії на місці", процитувало його Associated Press. Дюжаррік не став відповідати на запитання, яка саме зі сторін не надала необхідних гарантій.

Контекст:

29 липня внаслідок теракту загинуло приблизно 50 українських військовополонених в Оленівці, де утримували більшість полонених захисників Маріуполя. Росіяни заявили, що удару нібито завдали ЗСУ.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що колонію в Оленівці прицільно й навмисно обстріляли російські війська. Окупанти в такий спосіб намагалися приховати тортури над полоненими й розстріли. Україна не завдавала Оленівці ні артилерійських, ні ракетних ударів, підкреслили в Генштабі.

Офіс генпрокурора України розпочав розслідування у зв'язку з ударом по колонії в Оленівці за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). У відомстві заявляли, що внаслідок удару загинуло приблизно 40 людей, 130 дістали поранення.

СБУ опублікувала перехоплення розмов окупантів, які обговорювали загибель в Оленівці українських військовополонених й визнавали, що вбивали не українські військові, а російські. Українська військова розвідка заявила, що вибухи в колишній колонії здійснили найманці приватної військової компанії "Вагнер".

Від моменту теракту в Оленівці Росія не пустила туди ні українського омбудсмена, ні Міжнародний комітет Червоного Хреста.