Лукашенко: Якщо вони вдарять по Мозирю, ми вдаримо по Києву, не заходячи до України

Лукашенко заявив, що Путін ніколи не схиляв його до вторгнення в Україну
Фото: president.gov.by
Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що Білорусь не бере участі в так званій спецоперації Росії і не братиме участі, якщо Україна не перейде червоні лінії. Про це 17 червня повідомляє у Telegram білоруське агентство БЕЛТА.

Низку заяв щодо України Лукашенко зробив під час спілкування з працівниками ВАТ "Белшина" у Бобруйську. Зокрема, він стверджує, що у ЗСУ "була шалена думка" вдарити по нафтопереробному заводу в Мозирі, що в Білорусі розцінять як перехід червоної лінії.

"...Ми не збираємося нікуди заходити, поки ви не перейшли червону лінію. Щойно ви перейдете наш кордон або націлюватимете на Мозирський нафтопереробний завод, ми миттєво відповімо", – попередив Лукашенко.

За його словами, якщо Білорусь матиме сильну армію, то в Україні розумітимуть, що "якщо вони вдарять по Мозирю, то ми вдаримо по Києву, не заходячи в Україну", пише БЕЛТА.

"Вони це мають розуміти. Але для того, щоб вдарити, треба мати, чим ударити. У нас це є",  наголосив самопроголошений президент Білорусі.

Лукашенко вкотре сказав про те, що Білорусь не бере участі у так званій спецоперації Росії. Проте, повідомляє БЕЛТА, він знову звинуватив Захід, який нібито намагається втягнути країну в конфлікт.

"Ніколи Путін мене не просив: давай, зайди, там когось замочи в Україні та інше. А ось вони (Захід.  "ГОРДОН") нас штовхають у цей конфлікт, щоб розібратися і з Росією, і з Білоруссю та вибудувати фронт  лінію від Пітера до Ростова",  резюмував він.

Контекст:

Російські війська з 24 лютого заходили в Україну, зокрема з Білорусі, хоча за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ міністр оборони Білорусі запевняв українського колегу, що загроз Україні з боку Білорусі немає.

Також із території Білорусі Росія періодично запускає по українських об'єктах ракети.

Олександр Лукашенко підтримує агресивні дії Кремля. На зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним 11 березня він заявив, що Україна нібито готувала вторгнення до Білорусі і лише "спецоперація" змогла йому запобігти. Фраза Лукашенка: "А я зараз вам покажу, звідки на Білорусь готувався напад" стала мемом.

Західні країни вважають Білорусь співучасницею РФ в агресії проти України і вводять санкції не лише проти Росії, а й проти Білорусі.

Наприкінці травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про необхідність "негайно створювати" оперативне командування біля кордону з Україною та доручив створити "народне ополчення".

Як повідомляють у Telegram проєкту "Беларускі Гаюн" журналіста Антона Мотолька, збройні сили Білорусі вкотре продовжили навчання – щонайменше до 25 червня.

Президент України Володимир Зеленський 15 червня на засіданні ставки головнокомандувача щодо ймовірної загрози нового вторгнення з боку Білорусі доручив провести перевірку готовності у чотирьох областях, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.