Макрон і Путін обговорили ситуацію в Україні, стан Навального й дипломатичні скандали

Путін у розмові з Макроном заявив, що Києву треба вести діалог із Донецьком і Луганськом
Фото: EPA
26 квітня відбулася телефонна розмова президента Франції Еммануеля Макрона з главою Кремля Володимиром Путіним. Про це повідомив французький телеканал rfi.

Макрон висловив занепокоєння у зв'язку зі станом російського опозиціонера Олексія Навального, він наголосив на повазі до його основних прав.

Під час бесіди президент Франції висловив підтримку європейським партнерам, які вислали співробітників російських дипмісій.

Лідери двох країн обговорили також ситуацію в Україні. Макрон закликав Путіна взяти на себе зобов'язання щодо зниження напруженості з Україною через виведення військ і важкої техніки від кордону і підтвердження припинення вогню на Донбасі.

Пресслужба Кремля 26 квітня проінформувала про бесіду Путіна з Макроном.

"Акцентовано на необхідності неухильного виконання київською владою раніше досягнутих домовленостей, найперше щодо налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом та правового оформлення особливого статусу Донбасу", – зазначили в релізі.

22 квітня Путін заявив, що для "обговорення проблем Донбасу" керівництво України має зустрічатися з ватажками "ЛНР" і "ДНР", а "вже потім обговорювати їх із представниками третіх країн".

Віцепрем'єр-міністр – міністр із питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає, що заяви Путіна, по суті, є виходом Росії з Мінських угод, тому що в них немає термінів "ЛНР" і "ДНР", є ОРДЛО України.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку й російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

У тексті Мінських угод, погоджених 2015 року за участю Росії, окуповані території Донбасу названо "окремими районами Донецької та Луганської областей України".

Україна не веде прямих переговорів із бойовиками й наполягає, що стороною конфлікту є Росія, а не незаконні збройні формування, які фінансує Москва. "Ми готові до діалогу з мирним населенням цих територій. Але не з тими, хто є невизнаним із точки зору міжнародного права, а отже, не може представляти місцеве населення", – заявив президент України Володимир Зеленський 2020 року.