Маляр розповіла про знущання з мобілізованих у російській армії та причини масових втрат серед них

Маляр зазначає, що поранені окупанти помирають через те, що їм не надають своєчасної медичної допомоги
Фото: Ганна Маляр / Facebook

На тимчасово окупованих територіях України тривають заходи з примусової мобілізації чоловіків до лав збройних сил Росії, повідомила 26 січня в Telegram заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Водночас, зазначила вона, у російських військах живою силою не дорожать.

"Командування російських окупаційних військ, як правило, направляє мобілізованих на передові позиції практично без належного забезпечення та підготовки, що призводить до масових втрат серед них", – розповіла заступниця міністра.

За даними Маляр, вказана категорія призваних найбільше страждає від зневажливого ставлення й насильницьких дій із боку військовослужбовців-росіян.

"Характерним явищем у підрозділах російських окупаційних військ є знущання та завдання тілесних ушкоджень мобілізованим, які обліковуються як побутові травми, у тому числі й випадки, які призвели до смертей унаслідок нестатутних відносин між військовослужбовцями", – пояснила вона.

Окрім того, за даними заступниці міністра, у зв'язку з активізацією бойових дій фіксують значне збільшення кількості поранених окупантів, більшість із яких помирають через ненадання їм своєчасної первинної медичної допомоги.

Контекст:

21 вересня 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, що вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів Путіну про її завершення.

7 грудня президент РФ заявив, що у продовженні мобілізаційних заходів у РФ "нема потреби". Він уточнив, що 150 тис. мобілізованих росіян перебувають у резерві, ще 150 тис. скерували в зону бойових дій в Україні.

За інформацією української військової розвідки, початок нової мобілізації планували на січень 2023 року, у межах нової хвилі в січні – лютому розраховують мобілізувати ще 500 тис. військових. Станом на 26 січня офіційно про поновлення мобілізації у РФ не оголошували.

Юридично часткової мобілізації у РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення, давши лише усне розпорядження, зазначали російські юристи. У зв'язку із цим, додавали вони, повернутися до роздавання повісток російська влада може будь-якої миті – незважаючи на заяви Кремля про те, що в указі немає потреби й нібито досить усних заяв президента РФ.

23 січня прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що призов громадян РФ на військову службу в межах указу про часткову мобілізацію нібито припинено, але й далі діють інші положення документа.