Маляр: В Україні не мобілізують жінок без їхньої згоди, навіть медиків

Маляр зазначила, що російська пропаганда поширює фейки про мобілізацію в Україні
Фото: Ганна Маляр / Facebook
В Україні не мобілізують жінок без їхньої згоди. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Telegram 18 березня.

Маляр зазначила, що російська пропаганда поширює фейки про мобілізацію в Україні.

"Знову на порядок денний проросійських телеграм-каналів повернулися меседжі про мобілізацію жінок. Здавалося б, уже стільки разів ця тема не отримувала високої зацікавленості, проте вони наполегливо намагаються її "розкрутити", попри відсутність успіхів. У нас не мобілізовують жінок без їхньої згоди, навіть медиків. І не направляють без їхньої згоди на передній край", – заявила вона.

Заступниця міністра додала, що якщо військовозобов'язана жінка отримує повістку, це для уточнення даних, тому що вони згідно із законом мають це робити що п'ять років.

Контекст:

Наприкінці 2021 року Міністерство оборони України ухвалило наказ, яким суттєво розширило перелік спеціальностей і професій, після здобуття яких жінки мають стати на військовий облік.

У початковому списку було понад 100 спеціальностей, зокрема менеджерки, авіадиспетчерки, стенографістки, журналістки, літературознавиці, бібліотекарки. Після цього Міністерство оборони неодноразово уточнювало цей перелік.

Планували, що брати на військовий облік жінок розпочнуть із 1 жовтня 2022 року. У червні у Генштабі повідомили, що жінок братимуть на облік лише за їхньою згодою, а заступниця міністра оборони України Ганна Маляр додала, що мобілізація в Україні триває за планом і "питання про мобілізацію жінок не стоїть".

7 вересня Маляр повідомила, що Міністерство оборони України відтермінувало взяття жінок на військовий облік до 1 жовтня 2023 року.

7 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому документ про добровільний військовий облік для жінок. Відповідно до закону, жінки, які мають спеціальність або професію, наближену до військово-облікової, і придатні до проходження військової служби за станом здоров'я й віком, стають на облік лише за власним бажанням. Водночас залишилася норма про обов'язкове ставання на облік для медичних працівників.